Boli

#despistare cancer ovarian #test cancer ovarian #interviu Acasa.ro #cancer ovarian #interviu #cancer

Interviu Acasa.ro! Testele genetice BRCA pot aduce un prognostic mai bun pentru cancerul ovarian

Cancerul ovarian este al cincilea ca frecventa in randul tipurilor de cancer feminine. Insa, din pacate, cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate dintre toate cancerele ginecologice. 3 din 4 paciente sunt diagnosticate cu cancer ovarian in stadii avansate, de tip III sau IV si doar 35% dintre acestea reusesc sa supravietuiasca 5 ani de la diagnosticare. Afla de la Dna. Victoria Asanache, Navigator Medical, care sunt factorii de risc, ce rol au testele genetice si cum poti beneficia gratuit de un astfel de test, daca ai fost diagnosticata cu cancer ovarian.

 

Acasa.ro: Care este incidenta cancerului in Romania?

Victoria Asanache: Cancerul ovarian este relativ rar (locul 5 ca incidenta intre cancerele feminine), insa din cauza simptomelor nespecifice, tinde sa fie diagnosticat in faze avansate. 3/4 din cazuri sunt diagnosticate in stadiile III/IV, doar 35% dintre paciente reusind sa supravietuiasca 5 ani. Are cea mai mare rata de mortalitate dintre toate cancerele ginecologice.

Acasa.ro: Care sunt cauzele si factorii de risc?

Victoria Asanache: Varsta inaintata creste riscul de a dezvolta cancer ovarian. Sunt de asemenea importanti factorii care modifica numarul de ovulatii: nuliparitatea, menarha precoce si menopauza tardiva cresc riscul de aparitie al cancerului ovarian. Pe de alta parte, administrarea contraceptivelor orale, sarcina si alaptarea precum si ligaturarea trompelor uterine sunt asociate cu diminuarea riscului de cancer ovarian.

Acasa.ro: Care sunt categoriile cu un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian?

Victoria Asanache: Majoritatea cancerelor ovariene ereditare sunt legate de existenta unei mutatii a genelor BRCA1 sau BRCA2. Mutatiile genetice joaca un rol important in determinarea riscurilor de aparitie, dar si de evolutie a bolii. Aceste mutatii pot fi mostenite de la parinti sau pot fi dobandite pe parcursul vietii.

Intre 10% si 15% din cazurile de cancer ovarian apar in contextul unei predispozitii genetice, avand legatura de cele mai multe ori cu mutatia genelor BRCA1 sau BRCA2. Genele BRCA1 si BRCA2 sunt gene supresoare tumorale, avand rolul de a regla cresterea celulara si de a preveni diviziunea anormala care ar putea conduce la dezvoltarea tumorilor. Mutatiile genelor BRCA1 BRCA2 conduc la pierderea acestei functii de reglare.

Acasa.ro: Cum se pune diagnosticul? Ce impact are acesta asupra psihicului femeilor?

Victoria Asanache: In momentul primirii unui diagnostic de cancer pacientii simt cum pamantul le fuge de sub picioare. Primul gand este ca viata se apropie de final timpul contractandu-se! Toti spun la fel!

In cazul pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian impactul emotional este dublu! Interventia chirurgicala este intotdeauna asemanata cu pierderea feminitatii, cu imposibilitatea de a mai avea copii si chiar de a mai gasi fericirea in relatia de cuplu!

Sustinerea familiei, a navigatorului de pacienti si a medicului reprezinta cheia pentru reusita iesirii din acest impas!

Acasa.ro: Cat de importante sunt testele genetice? Care este rolul lor?

Victoria Asanache: Cunoasterea statusului BRCA este importanta pentru evaluarea riscurilor, atat pentru pacienta cat si pentru familia sa, dar si pentru a ghida deciziile terapeutice. Pacientele cu mutatii BRCA 1 sau BRCA 2 raspund mai bine la anumite tipuri de tratamente, avand astfel un prognostic mai bun, si o rata de supravietuire globala mai mare, daca primesc tratamentul adecvat.

Mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2 se pot identifica atat preventiv (in cazul persoanelor cu antecedente familiale), cat si dupa un diagnostic de cancer mamar sau ovarian, pentru a evalua atat riscurile de recidiva si prognosticul general, cat si pentru a decide terapia cea mai potrivita. Nu este de neglijat nici evaluarea riscului la care sunt expusi alti membri ai familiei, pentru a putea lua masuri preventive de screening si chiar interventie.

Acasa.ro: La ce varsta se pot face testele genetice si unde?

Victoria Asanache: Testele genetice pot fi facute la orice varsta. In tara exista numeroase laboratoare care fac aceasta testare.

Acasa.ro: Unde pot fi facute gratuit? Cu ce frecventa trebuie facute testele genetice?

Victoria Asanache: Testarea se poate face gratuit doar in baza voucherului oferit de medicul oncolog, nu exista altfel nicio gratuitate direct la laborator. Toti medicii oncologi din Romania sunt in masura sa ofere aceste vouchere.

Testele genetice pentru mutatiile BRCA se fac in general doar o data in viata, de cele mai multe ori cand exista deja un diagnostic de cancer.

Cine este Victoria Asanache

Victoria Asanache este navigator pacienti oncologici in cadrul Programului Navigator desfasurat in cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, cu peste 4.500 de pacienti indrumati in acest program. Aceasta este si Presedintele Asociatiei Amazonia care are ca scop preventia si lupta impotriva cancerului.

Aceasta este absolventa a Institutului Politehnic Bucuresti Facultatea de Mecanica si a The Harold P Freeman Institute for Patient Navigation USA. In 2019, dr. Victoria Asanache, a depus Nota de fundamentare privind necesitatea introducerii in Romania a Programului National de Navigare de Pacienti si obtine sustinerea consilierului de stat al Primului Ministru Oana Bulai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare