Boli

# drog internet #dependenta internet #internet

Internetul, drogul secolului 21. Medic: "Aceasta dependenta duce la probleme sociale, scolare sau familiale"

 

Internetul, poate una dintre cele mai mari descoperiri ale omenirii, care azi ne influenteaza in atat de mare masura existenta, s-a transformat si intr-un drog pentru foarte multi dintre utilizatorii sai.

De ce? Pentru ca a creat dependenta iar de aici si pana la efecte secundare nu este decat un singur pas. Practic, dependenta de net este definita prin preocupari excesive pentru mediul online care nu fac decat sa conduca spre disfunctii in plan social, profesional, scolar sau familial. De asemenea, persoana care sta numai pe net are probleme serioase legate de disconfortul propriu.

''Internetul este o prezenta din ce in ce mai constanta in viata tuturor, fapt reflectat de un sondaj IRES, care a aratat ca 68% dintre repondenti intra zilnic pe internet, iar 32,7% dintre utilizatori petrec zilnic intre una si trei ore in online.
Cre
sterea exponentiala a utilizarii internetului a fost raportata la nivel mondial, iar populatia tanara este cea mai predispusa la folosirea abuziva a acestuia. In ceea ce priveste efectele nocive ale expunerii excesive la mediul online, ele au fost sintetizate sub forma unei tulburari mentale inca din anul 1995, atunci cand s-au stabilit si primele criterii de diagnostic pentru această adicţie”, a spus dr. Octavian Vasiliu, medic primar psihiatru, psihoterapeut specialist la Sectia Clinica de Psihiatrie a SUUMC ”Carol Davila” din Bucuresti, potrivit Agerpres.

Din punct de vedere al diagnosticului, la fel ca in cazul oricarui tip de dependenta, elementele esentiale sunt reprezentate de mai multi factori.

1. Proeminenta obiectului dorit. Accesarea internetului devine actiunea preferata a persoanei, mergand pana la ignorarea unor elemente importante ale vieţii cotidiene. De exemplu, in cazul celor care nu mai sunt interesati de activitatile scolare ori profesionale, mergand pana la ignorarea alimentatiei sau a igienei personale din cauza ca sunt ocupaţi toata ziua cu jocurile online.

2. Variatii ale dispozitiei: nervozitate, neliniste, trecerea de la euforie la depresie

3. Toleranta - este nevoie de petrecerea din ce in ce a mai multor ore pe internet pentru ca persoana sa resimta satisfactie)

4. Sevrajul sau lipsa posibilitatii de a accesa internetul produce simptome precum dispozitie depresiva, neliniste psihomotorie, insomnie, reducerea apetitului alimentar etc.)

5. Conflictul interior. Persoana este prinsa intre dorinta de a abandona obiectul dependentei si dorinta de a se folosi de acesta in continuare

6. Recaderea. Persoana poate avea perioade in care sa se abtina de la comportamentul adictiv, dar apoi simte nevoia de a-l relua.

”Aceasta forma de adictie a fost raportata in special la persoanele de sex masculin care se afla in a treia sau a patra decada de viata, precum si la cei care asociaza simptome precum dispozitie depresiva, anxietate, fobii, agresivitate, manifestari psihotice, acuze somatice fara substrat organic.

Internetul este deseori utilizat abuziv de copii si adolescenţi, mai ales de catre cei care au concomitent tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), tulburari depresive, tulburare obsesiv-compulsiva sau schizofrenie.

De asemenea, odata instalata dependenta de internet, "riscul ca pacientul sa dezvolte o dependenta de alcool sau de alta substanta, ori sa sufere o agravare a unei probleme de sanatate mentala pre-existenta nu este de neglijat”, a mai spus dr. Octavian Vasiliu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului