Boli

#deshidratare #canicula #caldura #insolatie

Insolatia, dusmanul „nevazut” al verii !

Temperaturile caniculare genereaza, cu usurinta, insolatie. Si, cum vara deja s-a instalat iar meteorologii preconizeaza o perioada „incendiara” nu va ramane decat sa va luati toate masurile de precautie pentru a evita o astfel de problema acuta.

 

Vremea vacantelor a inceput si cu totii ne dorim sa petrecem cel putin cateva zile la mare, pe plaja la soare. Insa, nu numai plaja este locul in care va expuneti puternic soarelui, ci si pe strada, la o iesire in aer liber etc.

Cand putem vorbi de insolatie?

Insolatia intervine in momentul in care organismul se supraincalzeste si nu poate sa isi scada, prin propriile metode, temperatura. Aceasta stare este caracterizata in general prin febra, dureri de cap, ameteala, oboseala si senzatie de voma, dar si prin crampe musculare , piele uscata si respiratie ingreunata, moment in care temperatura corpului ajunge pana la 40,5 grade Celsius.

Retineti ca in situatia in care temperatura depaseste 41 de grade constituie o urgenta medicala , care necesita tratament intensiv intr-o unitate spitaliceasca. Din pacate, la nivel mondial, determinate de caldura constituie o cauza importanta a mortalitatii in perioadele caniculare.

Cum se trateaza insolatia?

Ca masura de prim ajutor, inainte de a merge la medic, este bine sa va retrageti intr-un loc racoros si sa beti lichide reci care contin zahar si sare, pentru rehidratarea organismului. Ceaiul din flori de romanita este recunoscut pentru proprietatile sale de ameliorare a simptomelor insolatiei. Daca transpiratiile reci ale persoanei afectate nu trec nici dupa administrarea unei aspirine este cazul sa mergeti la medic.

Cum ne ferim?

Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa preveniti insolatia:

- Evitati sa stati foarte mult in soare. Daca nu aveti incotro (serviciu etc) si trebuie sa va expuneti la soare, limitati pe cat posibil actiunea nociva a razelor solare purtand o palarie cat mai mare sau o umbrela.

- Beti multe lichide (cel putin opt pahare pe zi), chiar daca nu va este sete.

- Purtati haine subtiri si deschise la culoare.

- Evitati bauturile alcoolice si cofeina (acestea sunt diuretice si deshidrateaza organismul).

Atentie!

Printre factorii care favorizeaza insolatia se numara: grasimea corpului (obezii sunt mult mai predispusi insolatiei), lipsa activitatii fizice, afectiunile cardiace, renale si hepatice, hipertensiunea arteriala, medicamentele diuretice, antihistaminice si sedativele, dar si unele obiceiuri nocive precum fumatul sau consumul de alcool. Hainele stranse pe corp si umiditatea ridicata contribuie si ele la aparitia insolatiei.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare