Boli

#inaltime #cancer #crestere #hormoni de crestere #statura #riscuri inaltime

Inaltimea iti poate afecta sanatatea. Iata si alte fapte surprinzatoare despre statura ta!

Fie ca esti mic de statura, fie ca esti foarte inalt, cu siguranta, ai avut cateva porecle in copilarie, bazate pe inaltimea ta. Insa, lasand la o parte toate tachinarile puerile, ar trebui sa stii ca inaltimea joaca un rol important cand vine vorba despre sanatatea ta.

Potrivit unor studii recente, statura poate avea multiple influente asupra starii organismului, de la riscul aparitiei unor boli de inima sau cancer pana la felul in care esti perceput din punct de vedere al atractivitatii. Iata cateva fapte mai mult sau mai putin stiute despre inaltime!

1 Cresti mai repede in primii ani de viata

Este deja binecunoscut faptul ca bebelusii cresc destul de repede, insa ce este mai interesant este cum are loc procesul. Se pare ca cei mici cresc in primul an de viata cel mai mult, astfel ca ei adauga inaltimii lor aproximativ 25 de centimetri pana la varsta de un an. Dupa aceasta varsta, cresterea este cat de cat constanta pana in adolescenta.

De obicei, procesul de crestere al fetelor se opreste dupa un an sau doi de la prima menstruatie. In schimb, la baieti nu exista un moment prestabilit cand acestia se opresc din crestere. Unii inceteaza sa se mai inalte in perioada liceului, altii continua pana in jurul varstei de 20 de ani.

Majoritatea hormonilor de crestere sunt eliberati in timpul noptii, de aceea este esential ca cel mic sa doarma bine in copilarie.

2 Inaltimea se modifica pe parcursul zilei

La fel cum greutatea oscileaza pe parcursul zilei, acelasi lucru se intampla si cu inaltimea. Astfel, esti mai inalt cand te trezesti si poti fi cu un centimetru mai scund la sfarsitul zilei.

Acest lucru este posibil, intrucat in timpul somnului, vertebrele coloanei sunt hidratate, iar spatiile dintre ele sunt umplute cu apa. In timpul zilei, apa se scurge si spatiul dintre vertebre se contracta, motiv pentru care se pierde putin din inaltime.

3 Cu cat esti mai inalt, cu atat riscul de a dezvolta cancer creste

Potrivit unui studiu publicat in revista "Lancet Oncology", riscul de a dezvolta cancer este mult mai mare la persoanele inalte, in comparatie cu cele mici de statura. Realizatorii studiului spun ca acest lucru ar fi posibil din cauza faptului ca persoanele inalte au mai multe celule in corp decat cele scunde. O alta ipoteza lansata de oamenii de stiinta sugereaza ca ar putea exista o legatura intre hormonii de crestere si riscul sporit de cancer.

Pentru a preveni dezvoltarea cancerului, specialistii recomanda renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati corporale sanatoase, precum si limitarea consumului de alcool.

4 Persoanele inalte castiga mai multi bani

Numeroase studii au aratat ca persoanele inalte nu doar ca ocupa functii de conducere, dar castiga si mai multi bani, in comparatie cu persoanele scunde. Potrivit specialistilor, acest lucru este posibil, intrucat inaltimea afecteaza modul in care indivizii se privesc pe ei insisi, si aici este vorba despre stima de sine, precum si modul in care indivizii sunt priviti de celelalte persoane, ceea ce se numeste stima sociala.

Atat stima de sine, cat si stima sociala influenteaza performanta la locul de munca, precum si modul in care sefii evalueaza performantele indivizilor, care la randul lor pot afecta succesul profesional.

5 Persoanele inalte sunt considerate mai atragatoare

Un alt fapt ce le poate intari stima de sine persoanelor inalte este ca, potrivit cercetarilor efectuate, sunt mai atragatoare decat persoanele mici de inatlime.

Sursa foto: ibnlive.in.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare