Boli

#importanta somnului # sanatatea organismului #somn

Importanta somnului pentru sanatatea organismului

Obtinerea unui somn de calitate este la fel de importanta pentru sanatate ca dieta echilibrata si exercitiile fizice.

In ciuda acestor fapte, multe persoane nu pot obtine odihna  necesara atat cantitativa cat si calitativa, din diverse cauze: diferite afectiuni, efecte secundare ale anumitor medicamente sau chiar seriviciul, unde sunt nevoiti sa lucreze in schimburi.

In timpul somnului, cele mai multe persoane trec prin 5 faze: stadiile 1, 2, 3, 4 si REM, ultimul caracterizat prin miscarea rapida a ochilor. Aceste stadii avanseaza sub forma de ciclu de la 1 la REM si viceversa.

Fiecare stadiu are o anumita functie importanta pentru corp, de la recuperarea musculara la reglarea hormonilor si consolidarea memoriilor. Daca nu primesc somnul necesar, atat corpul cat si creierul nu obtin elementele necesare pentru a functiona in parametrii optimi.

4 motive pentru a avea un somn bun

Poate ca ar fi cazul sa nu ocolesti o noapte odihnitoare daca vei afla cum te poate afecta lipsa somnului. Indiferent de cauza, privarea de somn poate avea repercusiuni grave pentru sanatatea organismului atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Somnul de proasta calitate este asociat cu cresterea in greutate

Conform unui studiu publicat in 2012, in jurnalul Obesity, persoanele care dorm putin tind sa aiba o greutate mult mai mare, comparativ cu toate acelea care au un somn normal.

Efectul somnului asupra cresterii in greutate pare a fi cauzat de mai multi factori, cum ar fi hormonii si motivatia de a exersa.

Conform unei meta-analize din 2008, publicata in jurnalul Sleep, copiii care au o durata scurta de somn au avut o probabilitate cu 89% mai mare de a creste in greutate, in timp ce adultii au avut o probabilitate cu 55% mai mare.

Mai mult decat atat, privarea de somn tinde sa creasca pofta de mancare rezultand in consumul unui numar mai mare de calorii.

Privarea de somn are efecte negative asupra concentrarii si productivitatii

Somnul este important pentru diferite functii cerebrale cum ar fi abilitatile cognitive, concentrarea, productivitatea si performanta. Toate acestea sunt afectate negativ daca o persoana nu primeste cantitatea si calitatea de somn necesara.

Un studiu publicat in jurnalul BMJ a evidentiat faptul ca somnul de scurta durata poate avea un impact asupra creierului similar cu intoxicatia cu alcool.

Cu toate acestea insa, un somn adecvat poate imbunatati memoria si abilitatile de rezolvare a problemelor, atat la copii cat si la adulti.

Somnul si sanatatea cardiovasculara

Lipsa unui somn odihnitor poate avea efect negativ asupra tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, ambii factori de risc pentru boli cardiovasculare si accident vascular cerebral.

O analiza a 15 studii, publicata in 2011 in European Heart Journal, a evidentiat ca persoanele care nu dorm suficient au un risc mai ridicat de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral, fata de cele care au dormit intre 7 si 8 ore pe noapte.

Tulburarile de somn si depresia

Atat depresia cat si alte afectiuni mintale sunt strans legate de somnul de proasta calitate si de alte tulburari de somn. S-a estimat ca aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu depresie au raportat si probleme legate de calitatea somnului.

Persoanele cu alte tulburari de somn - cum ar fi insomnia sau apneea obstructiva de somn - au prezentat un raport ridicat de depresie, comparativ cu persoanele care nu au prezentat acele tulburari.

Daca prezinti tulburari de somn sau nu poti obtine necesarul de somn atat calitativ cat si cantitativ, atunci este recomandat sa discuti cu medicul de familie sau sa te prezinti la cea mai apropiata farmacie Dr.Max, inainte ca efectele negative de lunga durata sa apara.

Surse studii:

  • Obesity 2012 - Short Sleep Duration and Weight Gain: A Systematic Review - Sanjay R. Patel, Frank B. Hu.
  • Sleep 2008 - Meta-Analysis of Short Sleep Duration and Obesity in Children and Adults - Francesco P. Cappuccio, Frances M. Taggart, Ngianga-Bakwin Kandala, Adrew Currie, Ed Peile.
  • BMJ Journals 2000 - Moderate sleep deprivation produces impairments in cognitive and motor performance equivalent to legally prescribed levels of alcohol intoxication - A. M. Williamson, Anne-Marie Feyer
  • European Heart Journal 2011 - Sleep duration predicts cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective studies - Francesco P. Cappuccio, Daniel Cooper, Lanfranco D'Elia.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/woman-asleep-girl-sleep-dreams-2197947/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare