Boli

#minerale #alimentatie

Importanta fosforului in organism

Fosforul este un mineral esential pentru organismul nostru si este al doilea, ca raspandire in corp, dupa calciu. O persoana are in corpul sau in jur de 600 de grame de fosfor, marea majoritate aflandu-se in oase si dinti, restul fiind distribuit in celule, sange si alte lichide.


Ca si calciul, fosforul are rolul de a intari dintii si oasele, insa acest mineral joaca un rol important in fiecare reactie chimica din organism.  De asemenea, fosforul este responsabil cu regularizarea batailor inimii, dar si de functionarea normala a rinichilor.


Mai mult decat atat, fosforul reprezinta un real ajutor elevilor si studentilor care se afla in perioada examenelor deoarece acesta ajuta la producerea naturala a lecitinei. Asadar, este recomandat ca persoanele care depun efort psihic sa consume alimente bogate in fosfor sau sa aiba in vedere un supliment alimentar bazat pe acest mineral. Tot fosforul este responsabil cu energia si vigoarea organismului.


Alte procese in care fosforul este de maxima importanta: cresterea si regenerarea corpului, oboseala, respiratia dificila, iritabilitatea, senzatia de amorteala, stres, modificari bruste de greutate.


Acesta este absolut vital pentru femeile trecute de 60 de ani, dar si pentru cele care tin diete alimentare. Ele au nevoie de un aport de 700 de mg de fosfor zilnic, pentru ca organismul lor sa functioneze in limite normale. Contrar opiniei formate, calciul nu este singurul mineral necesar dintilor si oaselor, asa ca suplimentele de calciu nu vor putea inlocui necesarul de fosfor.


Totusi, sunt destul de rare cazurile in care sa existe deficiente de fosfor in organism, deoarece el este prezent, in cantitatile potrivite, in cele mai multe produse alimentare, fie ca ele sunt naturale sau prelucrate (cu aditivi si conservanti).


Cu toate acestea, anumite persoane pot intampina aceasta problema din cauza lipsei unei alimentatii bogate si corecte. Acestea prezinta simptome precum: carii dentare , slabiciune, rahitism , lipsa poftei de mancare si probleme ale oaselor.


Iata cele mai importante surse de fosfor:

  • Carne
  • Nuci
  • Legume
  • Produse lactate
  • Seminte de floarea soarelui
  • Orez
  • Paine alba
  • Cartofi
  • Bloccoli
  • Unt de arahide
  • Ton
  • Carne de porc
  • Bauturi carbogazoase.


Pentru ca forforul sa fie absorbit cu usurinta de organism, acesta trebuie luat in paralel cu magneziul.


Atentie! O cantitate prea mare de fosfor poate duce la convulsii.

 
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.