Boli

#imunitate #suplimente #vitamina c #viroze #multivitamine #calculi renali

Iei vitamina C in fiecare zi? Risti sa faci pietre la rinichi!

Vitamina C este cel mai popular nutrient folosit pentru intarirea imunitatii organismului si prevenirea virozelor de sezon, in anotimpul rece. Cercetatorii de la Institutul suedez Karolinska au descoperit ca administrarea zilnica a suplimentelor de vitamina C creste riscul aparitiei pietrelor la rinichi. Potrivit acestora, pericolul nu exista si in cazul procurarii vitaminei din alimentatie sau suplimente ce contin multivitamine.

Vitamina C favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi

Persoanele care recurg la suplimente alimentare cu vitamina C pentru a-si intari sistemul imunitar prezinta un risc dublu de pietre la rinichi, fata de cele care nu apeleaza la astfel de imunostimulatoare pentru protejarea sanatatii zilnice.

Atentie la vitamina C! Administrarea zilnica dubleaza riscul aparitiei pietrelor la rinichi

Un studiu suedez, publicat in prestigiosul jurnal medical JAMA si realizat pe nu mai putin de 22.000 de persoane de varsta a doua si a treia, a demonstrat ca barbatii care folosesc astfel de suplimente pe post de imunoprotectoare sunt mai predispusi la calculi renali decat femeile. Concluziile au fost facute publice dupa ce persoanele participante la studiu, impartite in grupuri care luau zilnic vitamina C si grupuri care nu luau acest supliment constant, au fost tinute sub observatie timp de 11 ani.

Explicatia consta in faptul ca o parte din cantitatea de vitamina C absorbita in organism este excretata in urina ca oxalat, unul dintre componentele de baza ale pietrelor de la rinichi. Cu cat exista in corp mai multa vitamina C, cu atat este excretat mai mult oxalat si apar mai multe sanse sa se formeze calculi renali.

Pietrele de la rinichi sau calculii renali sunt depozite minerale intarite, compuse din mici cristale, care iau nastere din combinarea calciului cu oxalatul.

Desi nu intotdeauna pietrele la rinichi sunt simptomatice, exista situatii in care pot provoca dureri chinuitoare si disconfort.

Calculii renali apar atunci cand dozele de vitamina C furnizate organismului din surse alimentare sunt completate, zilnic, cu suplimente care contin exclusiv acest nutrient.

Administrarea zilnica a 1.000 de mg de vitamina C creste de doua ori riscul de a face pietre la rinichi. Pericolul creste cu cat cantitatea de suplimente cu vitamina C administrata zilnic este mai mare.

Ce recomanda specialistii?

Cercetatorii avertizeaza ca multivitaminele sau alimentele bogate in acest antioxidant nu au acelasi efect asupra sanatatii.

In cazul in care ai o dieta normala sau bogata in alimente cu continut crescut de vitamina C, nu exista pericolul aparitiei acestor depozite minerale in rinichi. Cantitatea sau doza de vitamina C administrata zilnic este relevanta in cresterea acestui risc.

Medicii subliniaza faptul ca vitamina C este una dintre cele mai importante substante nutritive pentru sanatate. Are un rol crucial in mentinerea densitatii osoase si a sanatatii musculaturii, dar si in protejarea organismului de radicalii liberi care pot afecta celulele si tesuturile acestuia.

Singura recomandare a medicilor este ca aceasta vitamina sa fie procurata in organism doar din dieta si suplimente cu multivitamine, care contin doze prea mici de vitamina C pentru a pune in pericol sanatatea rinichilor.

Este indicat ca suplimentele cu vitamina C sa fie administrate doar la recomandarea medicului, atunci cand exista o deficienta sau carenta a acestui nutrient in organism si doar in dozele prescrise de specialist.

Foto: Periodvitamin.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare