Boli

#afectiuni stomac #helicobacter pilory #bacterie stomac #mucoasa stomacului

Helicobacter pilory: bacteria care infecteaza mucoasa stomacului

Apa si alimentele contaminate, igiena defctuoasa sau conditiile de trai neigienice sunt principalele cauze ale infectiei cu bacteria helicobacter pilory. Dobandita in copilarie, aceasta infectie face ravagii la maturitate si este un factor de risc major pentru ulcerul si cancerul stomacal.
 

Ce este infectia cu helicobacter pilory


Infectia apare atunci cand bacteria helicobacter pilory infecteaza stomacul. Acest lucru are loc in special in copilarie. O cauza frecventa a ulcerului stomacal, infectia cu helicobacter pilory este prezenta la aproape jumatate din populatia intregii lumi.

Majoritatea persoanelor care sunt infectate cu helicobacter pilory nu isi dau seama ca sufera de aceasta afectiune, deoarece in foarte multe cazuri aceasta infectie nu are simptome. Daca ai simptome care indica ulcer, cel mai adesea medicul iti va face un test pentru depistarea acestei infectii.

Infectia cu helicobacter pilory se trateaza cu antibiotice.
 

Simptomele infectiei cu helicobacter pilory


Foarte multe persoane care sufera de infectia cu helicobacter pilory nu au niciodata simptome. Medicii cred ca acest lucru este datorat faptului ca unele persoane sunt mai rezistente la efectele negative ale infectiei.

Atunci insa cand apar, pacientii se pot confrunta cu simptome precum:

  • dureri stomacale;
  • arsuri stomacale;
  • greata;
  • voma;
  • balonare;
  • pierdere in greutate;
  • eructatii (ragait).


Este indicat sa mergi la medic daca aceste simptome sunt persistente. De asemenea, mergi de urgenta la medic daca durerile abdominale sunt severe, ai dificultati la inghitire, scaun cu sange sau de culoare inchisa sau voma cu sange sau de culoare inchisa.
 

Cauzele infectiei cu helicobacter pilory


Bacteria helicobacter pilory poate fi transmisa de la persoana la persoana prin contact direct, prin intermediul salivei, vomei sau fecalelor. De asemenea, aceasta bacterie poate fi transmisa prin apa si alimente contaminate. Cel mai adesea, infectia cu helicobacter pilory se dobandeste in copilarie.
 

Factori de risc


Factorii de risc pentru infectia cu helicobacter pilory sunt in stransa legatura cu conditiile de viata, in special in timpul copilariei.

Traiul intr-o casa cu multi membri mareste riscul de infectie cu helicobacter pilory. De asemenea, traiul in spatii fara o sursa de apa este un factor de risc.

Locuitorii din tarile in curs de dezvoltare, acolo unde conditiile de viata nesanitare sunt mult mai comune, sunt mult mai expusi acestui risc. De asemenea, persoanele care locuiesc cu alte persoane care sufera de infectia cu helicobacter pilory mareste riscul.
 

Complicatii ale infectiei cu helicobacter pilory


Printre complicatiile asociate cu infectia cu helicobacter pilory se numara:

Ulcerul. Bacteria helicobacter pilory afecteaza mucoasa stomacala si intestinul subtire. Acest lucru permite acidului stomacal sa erodeze stomacul si sa formeze ulcerul.

Inflamatia mucoasei stomacale. Infectia cu helicobacter pilory irita stomacul, ducand la inflamatii si gastrita.

Cancerul stomacal. Infectia cu helicobacter pilory este un factor de risc major pentru anumite tipuri de cancer stomacal.
 

Cum se trateaza infectia cu helicobacter pilory


Infectia cu helicobacter pilory este tratata cu o serie de antibiotice, pentru a preveni dezvoltarea bacteriei sau rezistatenta acestora la anumite antibiotice. Medicul este singurul in masura sa iti prescrie antibioticele potrivite pentru vindecarea stomacului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului