Boli

#efecte secundare vitamina C #sanatate #pilule #medicamente #supradoza #greprfruit

Grapefruit si medicamente: un cocktail letal! Afla care sunt combinatiile periculoase

Sucul de grapefruit, in combinatie cu anumite medicamente, poate fi fatal. Riscul la care pacientii se supun atunci cand combina sucul de grapefruit cu medicamente nu este suficient de mult popularizat, luand in considerare posibilele efecte secundare. Pilulele nu mai actioneaza corect, pot fi percepute de organism ca o supradoza, iar posibilitatea decesului nu este nici ea exclusa.

Acesta este si rezultatul unui amplu studiu care a studiat interactiunea dintre sucul de grapefruit si medicamente. Astfel, mai mult 85 de medicamente au efecte secundare grave atunci cand sunt administrate alaturi de sucul de grapefruit. Mai mult, numarul medicamentelor care pot avea consecinte fatale a crescut de la 17 la 43 in ultimii patru ani.

Lista include cateva medicamente pe baza de statine, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol, unele antibiotice, medicamente pentru cancer si afectiuni cardiace. Cea mai afectata categorie de varsta sunt batranii, care sufera de numeroase afectiuni, iau multe medicamente si consuma si suc de grapefruit in acelasi timp.

Grapefruitul contine furanocumarine, substante chimice care blocheaza enzimele ce in mod normal metabolizeaza in organism anumite medicamente. Atunci cand nu este verificat, nivelul de medicamente din organism atinge cote alarmante, care devin toxice pentru organism.

Acest fenomen nu se intampla insa numai in cazul sucului de grapefruit. Este valabil pentru mai multe citrice precum lamai verzi sau pomelo, care contin aceste substante active.


Supradoza din cauza sucului de grepfruit


Cercetatorii au analizat descoperirile medicale ale ultimilor ani privind sucul de grapefruit si interactiunea cu anumite medicamente. De asemenea, au studiat si prospectul mai multor medicamente. In cele din urma, studiul a fost publicat in revista "Canadian Medical Association Journal".

Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca majoritatea medicamentelor care interactioneaza cu sucul de grapefruit sunt administrate oral, iar efectele variaza in functie de medicamente si cantitatea de grapefruit consumata.

In cazul anumitor medicamente, doar o singura portie de grapefruit poate duce la supradoza. Interactiunea poate avea loc chiar si atunci cand grapefruitul este consumat cu cateva ore inainte de administrarea medicamentelor.

De exemplu, medicamentul Simvastatin, daca este administrat impreuna cu 200 ml de suc de grapefruit duce la o concentratie a medicamentului de 330%, cu potentiale efecte fatale.

Grapefruitul si produsele pe baza de grapefruit interactioneaza cu o serie de medicamente, de la cele pentru afectiunile cardiovasculare, pana la cele hormonale. Interactiunile pot avea loc chiar si atunci cand medicamentele sunt luate si la 12 ore de la consumul de grapefruit.

Astfel, daca iei medicamente si consumi si suc de grapefruit, trebuie sa fii atent. Cel mai bine este sa limitezi consumul de suc de grapefruit sau sa il reduci total. De asemenea, inainte de a incepe sau intrerupe un tratament, trebuie sa discuti cu medicul. Este important si sa stii ca nu toate medicamentele dintr-o categorie interactioneaza cu sucul de grapefruit.

In plus, daca nu urmezi niciun tratament, este foarte sanatos sa consumi grapefruit si suc de grapefruit, care contin cantitati importante de vitamina C.

Autor: Mihaela Rotaru

Sursa foto: [[//www.saturdayeveningpost.com]]

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare