Boli

# boli toamna # boli sezon # raceala stomac # cum tratezi # tratament gastroenterita #gastroenterita

Gastroenterita sau "raceala la stomac", pericolul care te pandeste toamna

Gastroenterita este o afectiune a sistemului digestiv caracterizata prin inflamatia stomacului si a intestinelor. In sezonul rece, boala este provocata de virusuri care rezista la frig, se raspandesc cu repeziciune si provoaca focare epidemice, mai ales in colectivitatile de copii. De aceea, gastroenterita mai este denumita si „raceala la stomac”.

In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune se manifesta prin diaree acuta, dureri abdominale, insotite uneori de greata, varsaturi, febra. Tratamentul are trei obiective esentiale: prevenirea contaminarii altor persoane prin adoptarea unor masuri stricte de igiena, combaterea deshidratarii si reducerea intensitatii si duratei diareei. Exista solutii terapeutice care reduc simptomele asociate diareei in primele 12 ore de la administrare.

Diareea acuta, semnal de alarma

Gastroenterita se manifesta de obicei prin debut brusc, cu diareea acuta, apoasa, cu peste 4-5 scaune in 24 de ore. De obicei, boala nu are semnificatie grava, este autolimitata si dureaza de la cateva zile pana la o saptamana. Daca insa diareea persista mai mult de 7 zile si este insotita de varsaturi, care impiedica rehidratarea pe cale orala, se recomanda consultarea medicului. Aceasta recomandare este absolut necesara in cazul copiilor si varstnicilor, care prezinta pericolul deshidratarii severe.

Diareea reprezinta un dezechilibru intre absorbtia si secretia de apa. in mod normal, intestinul regleaza absorbtia si secretia apei pe care organismul o utilizeaza astfel incat scaunele sa aiba consistenta normala. Din cauza unor factori care agreseaza si inflameaza mucoasa intestinala, echilibrul dintre absorbtie si secretie se poate distruge si astfel apare diareea.

Reguli de igiena

Atat pentru protejarea bolnavului, cat si pentru limitarea contaminarii altor persoane din anturajul sau, se impune respectarea urmatoarelor reguli de igiena:

  •     spalarea temeinica a mainilor, cu apa si sapun, dupa utilizarea toaletei sau dupa varsaturi,
  •     evitarea folosirii in comun a obiectelor de toaleta, dar si a farfuriilor, canilor sau tacamurilor,
  •     dezinfectarea frecventa a obiectelor sanitare.

in cazul copiilor este necesara izolarea acestora la domiciliu de la primele simptome pentru a nu raspandi boala in colectivitatile scolare din care fac parte sau in spatiile de joaca.

Prevenirea deshidratarii

O masura importanta in caz de diaree consta in compensarea pierderilor de lichide si saruri minerale prin scaunele frecvente. Deshidratarea poate surveni rapid, cu consecinte grave in cazul copiilor de varsta mica (sub 3 ani) si al persoanelor in varsta. Deshidratarea se manifesta prin uscaciunea gurii si a pielii, reducerea cantitatii de urina, care devine inchisa la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scadere in greutate, senzatie de slabiciune.

Pentru a preveni deshidratarea, medicii recomanda consumul de lichide bogate in minerale: ceaiuri (menta, afine), apa plata usor indulcita cu glucoza, supa limpede de legume, apa in care s-a fiert orez. Solutiile de rehidratare orala (SRO) sunt indicate mai ales sugarilor si copiilor. in cazul acestora, daca pierderea in greutate prin deshidratare depaseste 5% din masa corporala, se recomanda prezentarea la medic.

in ceea ce priveste regimul alimentar, sunt indicate alimentele bogate in glucide si sarate precum pastele, orezul, morcovii fierti, painea prajita si biscuitii sarati simpli. Fructele si legumele crude trebuie evitate pana la normalizarea tranzitului intestinal.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare