Boli

#adolescenti #copii #fumat #fumat pasiv

Fumatul pasiv te poate ucide

Fumatul pasiv ucide anual peste 600.000 de persoane din intreaga lume, conform unui studiu realizat recent in Londra. Cercetarea a fost realizata asupra unor date incepand din anul 2004, pentru 192 de tari. In urma studiului s-a descoperit ca 40% dintre copii si 30% dintre adulti sunt expusi in mod regulat fumatului pasiv.


Oamenii de stiinta au evaluat, in urma acestor informatii, ca fumatul passiv cauzeaza aproximativ 379.000 decese din cauza bolilor de inima, 165.000 de decese din cauza bolilor respiratorii inferioare,  in jur de 36.900 decese din cauza astmului si 21.400 decese din cauza cancerului pulmonar in fiecare an.

Copiii sunt cei mai expusi


Cercetatorii au vazut cum parintii incearca tot timpul sa isi protejeze copiii de fumat si le interzic acestora sa fumeze, insa nu au nimic impotriva ca micutii sa fie prezenti atunci cand alte persoane sau chiar ei fumeaza si le inhaleaza fumul.


Asadar, copiii, care sunt si mai sensibili, sunt adesea cei mai supusi fumui de tigara, motiv pentru care de foarte multe ori acestia dezvolta, pe masura ce cresc, diverse boli respiratorii, cum ar fi astmul.


S-a demonstrat faptul ca acei copii care sunt expusi mai mult fumului de tigara, sunt spitalizati mai des si lipsesc mai des de la scoala, tocmai din cauza problemelor respiratorii.


De asemenea, nou-nascutii care au mame fumatoare se nasc cu o greutate mai mica decat in mod normal , mai exact, in jur de 2500 de grame. In plus, rata mortalitatii copiilor in ultimele zile de sarcina sau in primele zile de la nastere, sunt mai mari in cazul copiilor nascuti din mame fumatoare.


Adolescenti care fumeaza pasiv, pe de alta parte, dezvolta diverse forme de iritare a cailor respiratorii: tuse, expectoratii, insuficienta respiratorie , respiratie cu suieraturi si sforait .  De asemenea, s-a constatat ca acestia au in mod frecvent probleme cu inflamarea canalului auditiv si cu amigdalitele.


Inhalarea fumului  de catre nefumatori are consecinte grave asupra acestora, iar partea cea mai rea este ca de multe ori, nefumatorii care isi petrec timpul alaturi de fumatori, nu constientizeaza pericolul la care se supun. Din pacate, fumatul a devenit o ocazie buna de socializarea. De exemplu, la locurile de munca, nefumatorii merg adesea in locurile speciale pentru fumat, tocmai pentru a sta si vorbi cu ceilalti colegi, fara sa isi dea seama ca inhaland fumul de tigara risca sa se imbolnaveasca.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului