Boli

Fumatorii, viitori diabetici

Fumatul creste riscul aparitiei diabetului. Inca o data se demonstreaza ca tutunul dauneaza grav sanatatii. Acesta este rezultatul unui studiu epidemiologic, facut de cercetatori francezi si canadieni , care scoate in evidenta o intre tutun si diabet: fumatorii prezinta un risc mult mai ridicat de a se imbolnavi de diabet de tip 2, indiferent de kilogramele acestora. Aceasta cercetare arata ca riscul de diabet intr-o perioada de 10 ani este cu 44% mai ridicat pentru fumatori decat pentru nefumatori. Cercetatorii Institutului de medicina sociala si preventiva din Lausanne si omologii lor din cadrul Universitatii Caldary din Canada au editat o revista sistematica de literatura stiintifica internationala. In cadrul ei au publicat 25 de studii care furnizeaza date stiintifice comparabile la nivelul populatiei Europei, al Statelor Unite ale Americii, al Japoniei si al Orientului Mijlociu. Studiul epidemiologic al acestor date a permis evidentierea acestei legaturi de cauzalitate intre tutun si diabet. Fumatul activ creeaza o rezistenta la insulina, care va conduce la aparitia diabetului de tip 2 (al varstei adulte). Diabetul de tip 2 este o boala metabolica care se caracterizeaza printr-o dificultate a corpului uman de a mai utiliza insulina (hormon care permite intrarea zaharului in celule). Potrivit statisticilor in jur de 90% dintre bolnavii de diabet sufera de tipul 2 (in timp ce restul de 10% - de diabetul de tip 1), boala fiind cauzata in special de o si de sedentarism . In cazul in care tratamentul pentru diabetul de tip 2 nu se administreaza, efectele negative nu vor intarzia sa apara. Consecintele sunt macroangiopatie ( infarct miocardic , accidente vasculare cerebrale si boli ale arterelor periferice ), probleme la nivelul nervilor ( sensibilitate si dureri profunde, este cazul in special al extremitatilor (maini, picioare etc.).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului