Boli

#capuse #encefalita #caine

Fereste-te de muscatura de capusa

Capusele, insecte parazite care se agata de pielea animalelor, a pasarilor si chiar a oamenilor si se hranesc cu sangele acestora, au invadat parcurile, padurile si toate spatiile verzi. Tot mai multe persoane au ajuns in ultima vreme la spital din cauza muscaturilor de capusa .


Desi la prima vedere nu pare un lucru grav, muscatura de capusa poate fi extrem de periculoasa si ne poate transmite boli severe precum encefalita (inflamatie a creierului care rezulta de obicei in urma unei infectii virale).


Encefalita si boala Lyme


Anul trecut, 12 romani s-au imbolnavit de encefalita ca urmare a muscaturii de capusa. Pentru a evita o astfel de situatie neplacuta, trebuie sa acorzi atentie maxima mediului in care mergi si sa nu ignori problema in speranta ca nu se va intampla nimic.


De asemenea, muscatura de capusa poate provoca boala Lyme, o boala infectioasa cunoscuta si sub numele de “boala cu 1000 de fete” din cauza faptului ca are foarte multe simptome, asemanatoare cu cele ale altor 200 de boli.
In principiu, boala Lyme se manifesta prin pete pe corp, transpiratii puternice, febra, dureri musculare si de tendoane, dureri de cap, oboseala si slabiciune, tulburari de somn, stari de amorteala la nivelul membrelor, senzatia de nisip in ochi, paralizie a fetei sau a membrelor si chiar tulburari de ordin psihic (depresie, atacuri de panica, fobii etc).


Chiar daca nu toate capusele sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia Burgdorferi (responsabila de activarea bolii Lyme), este obligatoriu sa mergi la medic daca ai fost muscat de o capusa.


Atentie la animale!


Daca ai un caine sau alte animale de casa care ies afara frecvent, este recomandat in prima instanta sa ii achizitionezi o zgarda speciala pentru capuse .


Totusi incearca sa verifici, inainte de a intra in casa, zonele in care animalul are mai putin par: interiorul urechilor, intre gheare, in zona  gatului sau pliurile blanii. In cazul in care observi ca o capusa s-a lipit de pielea animalului tau, cel mai indicat este sa o smulgi cu o penseta (pe care sa o utilizezi doar in acest scop) si apoi sa dezinfectezi zona cu o discheta de bumbac imbibata in spirt. De asemenea, capusa trebuie strivita, iar pentru caine este recomandata o vizita la medicul veterinar.


Fereste-i pe copii de capuse


Copiii, la fel ca si animalele, sunt foarte expusi intepaturilor de capuse deoarece acestia ies zilnic in spatiile verzi sau la locurile de joaca, acolo unde sunt insectele.


In principiu este recomandat sa imbraci copilul in haine cat mai deschise la culoare pentru a putea detecta  cu usurinta prezenta capuselor pe corpul micutului si pentru a le indeparta rapid.


Este recomandat ca la dusul de dupa fiecare iesire sa controlezi cu atentie pielea copilului insistand in zonele preferate ale capuselor (subsoara, pielea capului).

Daca totusi o capusa s-a lipit de pielea copilului, indeparteaza insecta cu o penseta curata. Prinde pielea copilului intre doua degete, agata capusa cu penseta cat mai aproape de piele si incearca sa tragi cat mai usoar astfel incat sa indepartezi capusa in totalitate, fara sa lasi capul acesteia in piele, crescand astfel riscul de infectii. Dezinfecteaza bine pielea muscata cu putin alcool medicinal.  Imediat dupa aceasta mergi de urgenta cu micutul tau la medic.


Atentie! Nu incerca sa storci sau sa spargi capusa atata vreme cat ea este inca infipta in piele deoarece sangele acumulat in ea poate patrunde in pielea copilului.


De asemenea, este important sa ai insecta la tine intr-un recipient pentru ca medicul sa fie sigur ca este vorba despre o muscatura de capusa si sa ii aplice copilului tratamentul corect.


Cum te poti feri de capuse

 

  • In primul rand evita sa intri in zonele de padure si in spatiile cu iarba.
  • Imbraca-te in haine deschise la culoare pentru a putea detecta capusele care incearca sa se lipeasca de tine.
  • Poarta pantaloni lungi pentru a evita ca insectele sa se apropie de piele.
  • Inainte de a iesi din casa utilizeaza o crema sau spray impotriva insectelor.


Sursa foto : blueplanetgreenliving.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare