Boli

#extractie dentara #extractie dinte #extractie masea

Extractia dentara: masuri de precautie dupa interventie

Extractia dentara este o interventie chirurgicala minim invaziva, executata sub anestezie locala. Chiar daca decurge rapid si fara probleme ar trebui sa respectati indicatiile medicului si sa va relaxati, luandu-va o perioada de repaus de la exercitiile si efortul fizic.

Traumatismul operator si administrarea anestezicului pot avea cateva inconveniente: durere dupa trecerea anesteziei, datorata manoperelor pe os pentru extractia dintelui, dar si dilacerarii tesuturilor moi la administrarea anestezicului, edem si echimoze in cazul extractiilor complicate, sau la pacienti cu afectiuni generale asociate, usoare parestezii (pierderea sensibilitatii) ale tegumentelor adiacente ca urmare a inteparii unor filete nervoase, hemoragie (sangerare excesiva) fie ca urmare a nerespectarii indicatiilor medicului, fie datorita unor afectiuni generale (hemofilie, diabet).

Pentru prevenirea si combaterea lor respectati cu rigurozitate indicatiile medicului:

  • Pastrati pansamentul compresiv aplicat peste plaga pentru aproximativ 60-100 minute, pana la formarea cheagului ce initiaza procesul de vindecare. Daca plaga continua sa sangereze, aplicarea unui plic umed de ceai negru, poate opri sangerarea prin acidul tanic continut.
  • Nu scuipati, dar nici nu lasati saliva sa se acumuleze in acest interval de timp, pentru ca vindecarea poate fi influentata negativ.
  • Nu mancati in urmatoarele doua ore, cat pastrati pansamentul compresiv, pentru a nu mobiliza cheagul si a produce o hemoragie postextractionala. De asemenea exista riscul sa va muscati obrazul din cauza anesteziei, cu aparitia unor plagi suplimentare ale obrazului.
  • Nu suflati nasul cu putere sau stranutati, deoarece favorizati desprinderea cheagului proaspat format si declansarea unei hemoragii postextractionale.
  • Se recomanda repaus la pat daca este posibil, cu capul sprijinit pe 2-3 perne.
  • Dupa doua ore, cu mana umeda, proaspat spalata, indepartati pansamentul si clatiti gura usor cu apa calduta.
  • Nu atingeti cu limba si nu sugeti din plaga. Ceea ce vedeti in oglinda este cheagul ce a inceput deja procesul de vindecare.
  • Daca extractia a fost una mai complicata, exista riscul aparitiei edemului postoperator, risc maxim la 48 de ore de la interventie. Pentru a evita aceasta, aplicati comprese reci sau pungi cu gheata la aproximativ 15 minute dupa interventie. Alternati cu pauze in care raciti punga la frigider, pe parcursul a 2-3 ore. Se pot folosi si pungile cu mazare sau carne congelata in lipsa pungilor de gheata.
  • Pentru urmatoarele 48 de ore fumatul este absolut interzis. Presiunea negativa creata la aspirarea fumului de tigara in gura, aspira cheagul si declanseaza sangerarea, sau poate produce o alveolita extrem de dureroasa si cu vindecare dificila.
  • In urmatoarele 2-3 zile consumati o alimentatie semisolida (supe, piureuri, pilaf, banane si alte fructe moi) care sa nu lezeze plaga postextractionala, dupa care puteti reveni la alimentatia obisnuita. Evitati masticatia de partea lezata, pentru a da posibilitatea refacerii cat mai rapide. De asemenea evitati variatiile extreme de temperatura (foarte cald, foarte rece) care prin variatiile de flux sangvin pot influenta negativ vindecarea.
  • Igiena bucala se face prin periajul obisnuit, exceptand cadranul in care s-a facut extractia, care se va curata la 12 ore dupa extractie prin clatiri usoare cu apa calduta in care s-a dizolvat putina sare.
  • Luati medicamentele prescrise de medic (analgezice, antiinflamatorii, antibiotice) asa cum vi s-a indicat. Nu este indicata aspirina care intarzie procesele de vindecare.
  • Daca nu respectati aceste indicatii s-ar putea sa apara complicatii (hemoragia postextractionala, alveolita, sinuzita, osteonecroza), pentru care vor fi necesare mai multe vizite la stomatolog si un tratamente mai complex.

 

Daca aveti intrebari despre diferite probleme stomatologice, le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, printr-un comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare