Boli

#ata dentara #apa de gura #dinti #boala parodontala #boli gingivo-parodontale

Expertul acasa.ro, dr Lucy Visnescu: Sa ne spalam pe dinti, ca sa fim frumosi si sanatosi

Inca din copilarie ni se spunea sa ne spalam pe dinti ca sa sa fim frumosi si sanatosi, sa evitam rontaitul bomboanelor si dulciurile lipicioase gen ciocolata, inghetata, caramele, pentru a avea dinti sanatosi si un corp puternic si sanatos. Crescand am constatat personal ca este bine sa avem grija de sanatatea oro-dentara, printr-o igiena riguroasa si controale periodice daca vrem sa nu ne pierdem dintii sau sa avem de-a face cu mult temuta freza dentara.  

Astfel este bine sa ne periem dintii de doua ori pe zi, minim doua minute, sa folosim la finalul periajul dintilor ata dentara, pentru curatarea spatiilor interdentare mai greu accesibile periutei, si apa de gura, pentru curatarea mucoaselor limbii si obrajilor, daca vrem sa avem dinti frumosi si sanatosi. 

Mai mult, exista studii care demonstreaza ca de sanatatea dintilor si gingiilor depinde si starea de sanatate generala.

Astfel, studii ale Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie arata ca femeile cu boli gingivo-parodontale raman insarcinate mai greu decat cele cu o cavitate bucala sanatoasa prezentand si riscul nasterilor premature.

O buna igiena orala scade riscul bolilor de inima si plamani, germenii incriminati in bolile parodontale putand disemina pe cale sangvina sau aerogena si afecta aceste organe. S-a demonstrat prin numeroase studii legatura dintre bolile cardiovasculare si parodontopatii.

Studiile Asociatiei Americane de Stomatologie demonstreaza legatura dintre parodontopatiile juvenile, pierderea precoce a dintilor si riscul de dementa tardiva. Desi inca neaprofundate, merita luate in calcul si retinute aceste date, prin riscul consecutiv.

Intre diabet si parodontopatii exista un cerc vicios, diabetul determinand sangerarea gingiilor, boala parodontala, aparitia cariilor, iar acestea la randul lor agravand diabetul prin infectia localizata.  

Persoanele cu o igiena a cavitatii bucale deficitara sunt predispuse la sinuzite, amigdalite, bronsite si pneumonii, ca urmare a diseminarii germenilor patogeni pe cale aerogena, mai ales in conditii de imunitate scazuta.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare