Boli

#stomatologie #control stomatologic #stomatolog #medic stomatolog #exper acasa.ro

Expertul acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Ce trebuie sa stii despre controlul stomatologic

Este unanim recunoscut ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, si nu doar in stomatologie, ci in toate domeniile medicale. Astfel, este mai simplu si mai ieftin sa previi o boala mergand regulat la controale si depistand din timp, in faze incipiente, pe baza unei anamneze amanuntite boli cu evolutie fulminanta si prognostic prost. Si ma refer aici la cancerul bucal, care adesea este asimptomatic si diagnosticat prea tarziu.


De aceea controalele periodice la stomatolog sunt o datorie fata de noi insine si ar trebui sa devina o rutina obisnuita. Si cand spun control stomatologic nu ma refer la numararea cariilor si un periaj profesional facut in graba de o asistenta de profilaxie, ci la un control al intregii cavitati bucale, acesta incluzand examinarea tegumentelor, mucoaselor si dintilor, a punctelor de emergenta nervoasa si a sinusurilor, a grupelor ganglionare, a limbii si planseului bucal ca aspect si mobilitate.


Anumite boli afecteaza sanatatea danturii

Mentionati eventualele probleme observate, fie ca deranjeaza sau nu, cum ar fi sensibilitate la rece/dulce, sangerare la periaj, agatatul atei dentare, prurit gingival, modificari ale aspectului mucoaselor, ale aspectului si consistentei salivei, retractii gingivale, suprafete de abraziune, cavitati carioase, fracturari ale dintilor sau obturatiilor.

Actualizati-va istoricul medical general daca au aparut modificari de la ultima vizita, pentru a primi tratamentul corespunzator. Sunt afectiuni care pot determina inflamatia gingiilor (diabetul, leucemia, hemofilia, cancerul), dar acelasi efect il poate avea si medicatia anticonceptionala si antidepresiva, radio si chimioterapia sau alcolismul si otravirea cu mercur si saruri grele.

Enumerați toate medicamentele, vitaminele și suplimentele pe care le luați, pentru ca anumite medicamente pentru alergii, hipertensiune arterială, depresie pot provoca uscarea gurii, ceea ce creste riscul de carii dentare si da probleme gingivale, iar unele medicamente si suplimente alimentare pot scadea coagularea si crește riscul de sângerare in interventiile sangerande.

Este foarte important ca dentistul sa stie toate afectiunile generale si medicamentele administrate pentru a pune un diagnostic corect si a efectua tratamentul cel mai bun, evitand in acelasi timp combinarea medicamentelor ce pot agrava suferintele generale.


Nu va grabiti sa parasiti cabinetul dentistului!

Cereti parerea medicului despre tratamentul cel mai bun si variantele lui, intreband de avantaje si dezavantaje, durata de timp si discomfortul suferit.

In cazul efectuarii unor tratamente de anvergura cu costuri ridicate intrebati de modalitatile de plata si de eventualele reduceri de care puteti beneficia, de garantia oferita.

Nu va grabiti sa parasiti cabinetul fericit ca totul este bine si ca urmatoarea vizita va fi tocmai peste sase luni. Cereti lamuriri pe intelesul dv pentru orice va preocupa in sfera sanatatii oro-dentare, pentru a preveni boala. Cu cat veti stii mai mult, cu atat va veti feri mai bine si veti fi mai sanatos.

Ideal ar fi ca medicul curant sa va tina la curent cu noutatile aparute in domeniu prin informari succinte si personalul medical sa se asigure ca veniti la controalele periodice. Insa, daca din diferite motive nu o fac, sanatatea este interesul si prioritatea ta si este de preferat sa vizitezi medicul pentru un control decat pentru un tratament.

Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare