Boli

#igiena orala #periuta de dinti #medic stomatolog #expert acasa.ro

Expertul acasa.ro dr Lucy Visinescu: Cand trebuie schimbata periuta de dinti

Periute de dinti vechi sunt un risc pentru sanatatea oro-dentara si generala, numeroase studii de specialitate raportand ca aceasta poate fi cauza de infectii repetate in cavitatea bucala, datorita multiplicarii germenilor in conditii de depozitare defectuoasa, in conditii de umezeala si intuneric.

De altfel este binecunoscut ca periuta este un depozit de microorganisme ce prolifereaza in conditii favorabile.

In mod normal periuta se schimba cand da semne de uzura, cel mai tarziu la trei luni de la achizitionare.

Cu toate acestea sunt persoane care folosesc ani de zile o periuta de dinti, pe motiv ca inca este buna. Mai mult depoziteaza periuta necorespunzator, in cutii inchise sau in sertare prafuite, expunandu-se la infectii severe ale gingiilor si tegumentelor.

Periuta de dinti trebuie spalata cu apa calda dupa fiecare periaj pentru indepartarea resturilor alimentare si de placa bacteriana si pusa sa se usuce in pozitie verticala, intr-un suport sau pahar, fara a se atinge de alte periute de dinti. Ideal ar fi ca mediul sa fie luminat si uscat, expunerea la razele ultraviolete dezinfectand periuta. Pastrarea ei in baie pe o polita in vecinatatea vasului de toaleta nu face decat sa o expuna infectarii cu milioanele de microorganisme care sunt antrenate la tragerea apei cand capacul este ridicat. Pentru aceasta si pentru a evita imprastierea germenilor in camera de baie apa la toaleta se trage cu capacul lasat.

In cazul bolilor generale si a virozelor se recomanda schimbarea periutei de dinti la finalul episoadelor de boala, pentru a preveni recidiva. La fel dupa cicatrizarea unui herpes bucal sau dupa o leziune aftoasa.

 

Poate parea o cheltuiala inutila, dar cat este de dureros un herpes sau o afta si cat de neplacuta o gripa care pe laga afectarea starii generale duce si la indisponibilitate functionala, concedii medicale, pierderi financiare.

Deci ce este mai scump? O periuta de dinti sau o reteta medicala si o zi nelucrata?

Desi se vehiculeaza diverse solutii pentru dezinfectarea periutelor de dinti, fara a fi adepta consumatorismului, sunt pentru schimbarea periutei de dinti in cazurile de mai sus.

De asemenea, periuta de dinti este un obiect de igiena strict personala, aceasta insemnand ca nu poate fi impartita cu nimeni altcineva, oricat de apropiat ar fi!

Nu poti fi niciodata sigur nici de propria sanatate, cu atat mai mult de a altei persoane.

Hepatita A, B, C, HIV, herpesul si alte boli virale pot fi contactate de pe periuta de dinti a altei persoane sau iti poate contamina propria periuta de dinti.

Nimeni nu are nevoie de aceste boli! Fiecare are nevoie insa de o periuta de dinti personala corect curatata si depozitata si schimbata cand reprezinta un pericol pentru sanatate.

Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare