Boli

#exercitii #sanatate #stimulare #creier

Exercitii de stimulare a creierului

Un creier stimulat inseamna o gandire agila, idei proaspete si bune, un vocabular bogat si solutii rapide pentru tot felul de probleme. Iata cateva idei care te vor ajuta sa stimulezi creierul si conexiunile pe care acesta le poate face.

 

 

Citeste cat poti de mult

 

O carte interesanta, captivanta iti va stimula creierul, iti va imbunatati gandirea si vocabularul. Alege o carte la intamplare sau cere amicilor sa iti recomande ceva ce le-a placut lor. Cateva pagini citite seara de seara vor contribui mult la dezvoltarea ta intelectuala si vor ajuta la buna functionare a creierului tau. Citeste carti din toate domeniile: medicina, arta, stiinta si tehnica, literatura etc.

Nu numai ca vei asimila informatii, dar vei adormi mai usor si te vei trezi mai odihnit.

 

Fa sport

 

Exercitiile fizice sporesc gradul de concentrare, asa ca o combinatie intre 20 de minute de efort fizic si o lectura scurta inainte de culcare este bine venita. Dupa sport, sangele este pus in miscare intr-un mod alert, lucru care te face sa te simti mai tanar si care te ajuta sa asimilezi informatiile mai bine si mai repede. Fie ca este vorba de jogging, abdomene, mers cu bicicleta sau cu rolele, efortul fizic se va face simtit in ceea ce priveste activitatea creierului.

 

Evita sa te uiti la televizor

 

Evita sa te uiti la televizor mai ales seara, inainte de culcare. Stirile sau filmele nu au un impact tocmai pozitiv asupra creierului tau si de cele mai multe ori, informatiile primite nu te ajuta prea mult. Cel mai recomandat este sa citesti o carte sau o revista captivanta,  sa faci un puzzle sau orice alta activitate stimulanta pentru creier.

 

Joaca-te

 

Fie ca este vorba de diverse teste de inteligenta, de cultura generala, de un puzzle, sah sau chiar de un joc pe calculator (recomandate sunt cele de strategie sau cele care te forteaza sa tii minte anumite lucruri), creierul tau va fi pus la treaba si astfel va avea o activitate stimulanta si creativa.

 

Invata lucruri noi

 

Invata un cuvant nou pe zi si foloseste-l cu orice ocazie posibila. Fa-ti o lista cu fiecare cuvant invatat si repeta-le din cand in cand. Acest exercitiu este foarte bun pentru creier, dar mai ales pentru vocabularul si exprimarea ta verbala sau scrisa. Nici integramele, sudoku sau jocurile de cuvinte nu sunt activitati de neglijat.

Tot in categoria lucrurilor noi intra si o limba straina . Te poti inscrie la un curs sau poti invata chiar de pe internet. Ca si in cazul cuvintelor noi, o limba noua este o provocare pentru creierul tau.

 

Teste de cultura generala

 

Invata despre lucruri simple, dar interesante cu ajutorul testelor de cultura generala. Acestea pot fi facute prin intermediul unor carti de specialitate, dar si pe internet.

 

Exercitii diverse

 

Pentru a-ti stimula creierul, apeleaza la ajutorul unor exercitii simple, dar de efect. Spre exemplu, poti incepe prin a-ti schimba traseul catre serviciu/scoala, in fiecare zi. Incercat un alt traseul, creierul tau va fi pus la treaba, iar gandirea ta va fi mult mai agila.

Un alt exercitiu foarte simplu pe care il poti incerca este sa mananci cu mana stanga, daca esti dreptati sau cu mana dreapta daca esti stangaci . In acest fel,  creierul tau va gandi mai mult si va face mai multe conexiuni.

Incearca sa gasesti, cu ochii inchisi, diverse obiecte puse prin casa. Este, intr-adevar, un exercitiu mai dificil, insa memoria vizuala se va activa imediat, la fel si creierul tau.

 

Iesi din rutina

 

Dormi pe partea cealalta a patului, atunci cand faci mancare amesteca in directia opusa acelor de ceasornic,  aseaza-te la masa in alt loc decat de obicei, schimba locul cosului de gunoi etc. Toate aceste schimbari iti vor scoate gandirea din banal, iar creierul tau va fi pus la munca.

Daca vrei, poti incepe chiar acum cu ajutorul urmatorului exercitiu:

Spune, cu voce tare, culoarea si nu cuvantul  

Mai citeste si:

Jocuri pentru voi doi
Jucariile - mijloace necesare in procesul de invatare

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare