Boli

#campanie depistare cancer de san #mamografie #cancer de san

Examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san

In Romania, cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor in stadiul 2 sau 3 al bolii. Acesta este si motivul pentru care numarul pacientelor care pierd lupta cu aceasta boala este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este si mai mica in mediul rural, unde si accesul la informatie este limitat. De aceea, incepand din luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinari medicale gratuite in vederea depistarii cancerului de san.


Campania este derulata, pentru al doilea an consecutiv, de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care a sustinut anul trecut mpreuna cu medici rezidenti si studenti la medicina in ani terminali, voluntari in cadrul proiectului „Impreuna pentru Sanatatea Rurala” (ISPR), o campanie de examinari gratuite in sate din judetele Arges, Galati, Ialomita, Prahova si Teleorman.

“In cadrul campaniei desfasurate anul trecut, din totalul de 1.012 femei care au beneficiat de control medical, 11,5% au fost depistate cu posibile afectiuni ale sanului. Dintre acestea, 69% au peste 40 de ani, restul de 31% se situeaza sub aceasta limita de varsta. De asemenea, 8% dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de san in familie. Mai mult, 76% dintre femeile consultate nu facusera anterior niciun consult medical al sanilor. Rezultatele acestei campanii confirma necesitatea implementarii unui program national de screening pentru cancerul de san. Cate femei trebuie sa mai fie depistate cu cancer de san pentru ca autoritatile sa puna in aplicare acest program national de screening?”, subliniaza Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Anul acesta, primele examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san au avut loc in zilele de 10-11 octombrie in comuna Valea Stanciului din judetul Dolj. Caravana cu medici rezidenti si studenti se va deplasa in zilele de 24-25 octombrie in comuna Izvoarele din judetul Giurgiu. Mai multe informatii despre campanie si programul caravanei se pot gasi pe site-ul www.invingemcancerul.ro sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/nuamfacutdestul.

Cancerul de san este cel mai frecvent intalnit neoplasm al femeilor, reprezentand 25,2% din totalul cazurilor de cancer. 36% este procentul mortalitatii din cauza acestei boli in tara noastra, mai mare decat media europeana (29%) inclusiv decat cea mondiala (31%).

Bine de stiut

1. Autoexaminarea lunara a sanilor. Incepand inca din adolescenta, toate femeile ar trebui sa isi examineze lunar sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face in fata oglinzii. Lucrurile care ar trebui sa le trimita pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, plieri, mameloane intoarse inauntru, secretii.

2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sanilor trebuie efectuata o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si o data pe an dupa varsta de 40 de ani.

3. Mamografia. Dupa varsta de 40 de ani, femeile ar trebui sa efectueze anual o mamografie si sa beneficieze de examinarea clinica a sanilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare