Boli

# motive oboseala #boli #oboseala

Esti mereu obosita? Iata care ar putea fi explicatia

Oboseala este o problema frecventa pe care o acuzam tot mai multi dintre noi. Stilul de viata agitat, orele de munca peste program sau lipsa unui program de odihna organizat sunt, poate, cele mai comune cauze ale epuizarii - dar, totuși, nu si singurele.

Te simti tot mai obosita in ultima perioada? Aceasta stare poate reprezenta un semnal de alarma pe care corpul tău îl transmite pentru a te avertiza cu privirile la anumite probleme de sanatate pe care le-ai putea avea.

Oboseala, o manifestare a anemiei

Anemia este o afectiune frecventa a carei incidenta este mai crescuta in randul femeilor aflate la varsta fertila. Asa cum probabil stii deja, aceasta boala apare atunci cand nivelul de globule rosii (hemoglobina) din sange este scazut, conditie care poate sa apara din diverse motive. Printre manifestarile anemiei se numara si oboseala, senzatia de slabiciune si o chiar lipsa puterii de concentrare, ba chiar si iritabilitatea. Pentru a te asigura ca oboseala pe care o simti este o cauza a anemiei, sunt necesare cateva analize de sange.

Obosela cronica, o afectiune de sine statatoare

Daca te simti mereu obosita, iar starea aceasta persista de luni bune este foarte posibil sa suferi de oboseala cronica, manifestata prin epuizarea fizica si psihica. Pacientii care prezinta simptomele sindromului de oboseala cronica intampina dificultati chiar si in timpul activitatilor si gesturilor normale, din viata de zi cu zi (ex: se simt prea obosite pentru a se da jos din pat). Anxietatea, iritabilitatea, atacurile de panica si schimbarile de dispozitie sunt alte caracteristici specifice acestei afectiuni de care se plang tot mai multe persoane.

Apneea in somn, una dintre cauzele oboselii

Potrivit Fundatiei Nationale a Somnului, mai mult de o treime din adultii din S.U.A. sforaie in somn cel putin cateva nopti pe saptamana. Asa cum stim deja, sforaitul este asociat cu perioadele in care respiratia se opreste, afectiune care poarta denumirea de apnee in somn. Daca resimti o stare constanta de oboseala si o senzatie de epuizare la trezire, discuta cu medicul tau pentru a realiza o polisomnografie, o investigatie complexa pe baza careia vei putea identifica diagnosticul de apnee in somn.

Oboseala, un semn al diabetului

Oboseala extrema insotira de sete acuta si senzatia permanenta de foame, precum si scaderea brusca in greutate sunt cele mai importante caracteristici care prevestesc instalarea diabetului de tip 2. Acestea poate fi tratat prin mentinerea unui control strict al glicemiei, dar si cu ajutorul unor medicamente prescrise de catre medicul specialist.

Depresia - o alta boala care iti influenteaza somnul

Ti se intampla frecvent sa nu te odihnesti noptile? Turbulentele de somn si, in general, scaderea energiei, apar tot mai adesea pe fondul depresiei, o boala frecventa a secolului prezent. Fara tratament, simptomele depresiei pot dura saptamani, luni sau chiar ani. Daca si tu te confrunti cu manifestarile acestei boli, iti recomandam sa iei legatura cu medicul care iti poate recomanda sesiuni de consiliere psihologica sau, in cazurile mai severe, tratament medicamentos.

Oboseala in sarcina

In cazul femeilor, oboseala poate sa apara ca urmare a unei sarcini. Deseori, femeile insarcinate se simt mai obosite in primul trimestru, senzatia care reapare si in ultimul trimestru. Desi nu se cunosc cu exactitate motivele care conduc la oboseala in aceasta perioada a vietii, multi specialisti spun ca de vina sunt dereglarile hormonale - mai exact, cresterea cantitatii de progesteron. Pe langa asta, greturile si varsaturile reprezinta alti doi factori care iti pot consuma energie pe durata lunilor de sarcina.

Este normal sa te simti obosita in perioadele mai pline sau mai stresante, insa exista si cazuri in care epuizarea tradeaza diverse probleme de sanatate.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului