Enterocolita acuta este o inflamatie localizata la nivelul intestinului subtire si celui gros, provocata de infectii cu virusuri, bacterii, paraziti sau ciuperci.
De regula, enterocolita este provocata de alimente, insa bacteriile si parazitii pot ajunge in organism chiar si prin intermediul apei. Mainile murdare, contaminate, reprezinta si ele o sursa de imbolnavire.
Enterocolita se manifesta, in mod obisnuit, prin greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, febra, frisoane si o stare generala proasta.
Cauzele enterocolitei acute
Desi enterocolita apare cu precadere in sezonul cald, aceasta poate sa iti afecteze organismul in orice moment al anului. Infectia apare ca urmare a ingerarii unor alimente sau a apei infestate cu Girdia lamblia, Candida, E.Coli patogen, Shigella, Salmonella etc.
Enterocolita acuta apare, cel mai frecvent, la persoanele care consuma, in cantitati mari, alimente fara sa le spele bine inainte sau care beau apa din surse nepotabile.
Simptome ale enterocolitei acute
Primul simptom al enterecolitei acute este oboseala, indispozitia generala, starile de ameteala si chiar transpiratiile. Ulterior, ar putea sa apara manifestari digestive (balonare, durere epigastrica, greturi, varsaturi, crampe), dar si febra.
Diagnosticarea enterocolitei acute
Pentru a depista afectiunea, medicul va realiza un examen radiologic cu bariu, o irigografie (care arata contractiile spastice pe diferite segmente ale colonului) si eventual o rectoscopie, care poate evidentia afectarea mucoasei rectale.
Tratamentul enterocolitei acute
Tratarea formelor grave de enterocolita necesita spitalizarea pacientului. Aici medicul va administra medicamente intravenoase prin perfuzii. In schimb, pentru formele mai usoare ale infectiei, medicul poate recomanda tratamentul la domiciuliu, care consta in repaus la pat, consum mare de lichide (apa plata, ceai fara zahar etc.) si aplicatii calde la nivelul abdomenului.
In ceea ce priveste regimul alimentar, medicii recomanda ceai fara zahar, supe de legume, apa de orez, paste fainoase cu branza de vaci, carne slaba (fiarta sau la gratar), piureuri de legume.
Nu sunt recomandate, pentru o perioada de aproximativ o luna, laptele, fructele si legumele proaspete.