Boli

#tratament endometrioza #simptome endometrioza #cauze endometrioza #endometrioza

Endometrioza – cauze, simptome si tratament

Endometrioza este o afectiune ginecologica incurabila care poate fi tinuta insa sub control, in cele mai multe cazuri dureroasa, in care tesutul endometrial functional este implantat in afara cavitatii uterine. Endometrioza afecteaza ovarele, trompele uterine si tesutul captusit al pelvisului. Rar, tesutul endometrial se poate raspandi dincolo de organele pelvine. Boala este a doua cea mai comuna cauza a infertilitatii feminine.

Cauzele endometriozei

Cauzele exacte care duc la aparitia acestei boli nu sunt inca cunoscute, insa exista cateva explicatii printre care:

  • Retrogradarea menstruatiei. Sangele menstrual care contine celule endometriale curge inapoi prin tuburile uterine si in cavitatea pelviana, in loc sa fie eliminat din corp. Aceste celule endometriale se deplaseaza pe peretii pelvieni si pe suprafetele organelor pelvine, unde cresc si continua sa se ingroase si sa sangereze in timpul fiecarui ciclu menstrual.
  • Transportarea celulelor peritoneale. Specialistii presupun ca hormonii sau factorii imunici promoveze transformarea celulelor peritoneale, adica celule care se afla pe partea interioara a abdomenului, in celulele endometriale.
  • Transformarea celulelor embrionare. Hormonii, asa cum este estrogenul, pot transforma celulele embrionare in celulele endometriale in timpul pubertatii.
  • Implantarea cicatricilor chirurgicale. Dupa o operatie, asa cum sunt histerectomia sau operatia cezariana, celulele endometriale se pot atasa la o incizie chirurgicala.
  • Transportarea celulelor endometriale. Vasele de sange sau tesutul limfatic pot transporta celulele endometricale in alte parti ale corpului.
  • Afectiunea sistemului imunitar. O problema care afecteaza sistemul imunitar va face corpul incapabil sa recunoasca si sa distruga tesutul endometrial care creste in afara uterului.

Simptomele endometriozei

Principalul simptom al endometriozei este durerea pelviana, deseori asociata cu dureri menstruale. Desi, multe femei se confrunta cu dureri in perioada menstruatiei, cele care sufera de endometrioza spun ca durerile menstruale sunt mult mai severe decat in mod obisnuit. Durerea poate creste in intensitate, de-a lungul timpului.

Principalele semne si simptome ale edometriozei sunt:

  • Dureri de spate si abdominale
  • Dureri in timpul si dupa actul sexual
  • Dureri intestinale si dureri in timpul urinarii
  • Sangerare excesiva in timpul menstruatiei sau intre ciclurile menstruale
  • Infertilitate
  • Oboseala, constipatie, diaree, balonare si greata, in special in timpul ciclului menstrual

Tratamentul endometriozei

Pentru tratamentul endometriozei, interventia chirurgicala este posibila, insa se va face doar daca celelalte tipuri de tratament nu isi fac efectul.

Endometrioaza poate fi tratata prin:

  • Tratament medicamentos: administrarea de medicamente antiinflamatorii sau a celor pentru tratarea durerilor menstruale severe.
  • Hormoni: tratamentul mai poate include terapii cu hormoni, cum sunti anticonceptionalele sau implantarea unui dispozitiv intrauterin.
  • Interventie chirurgicala: operatia initiala va incerca sa elimine zonele de endometrioza, dar poate fi necesara o histerectomie pentru indepartarea ambelor ovare.
  • Tratament de fertilitate: este posibil ca doctorul sa recomande o sarcina doar prin feritilzare in vitro.

Pentru a tine sub control durerile si disconfortul, pe langa tratamentul pe care il urmezi, mai poti incerca remedii alternative, cum sunt acupunctura sau medicina pe baza de plante. Evita consumul de cofeina pentru a reduce durerile si fa miscare, cum ar fi mersul pe jos care reduce durerea si incetineste progresul acestei afectiuni prin reducerea nivelului de estrogen.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului