Boli

#durere #tratament #medicament #efectul placebo #placebo

Efectul placebo in tratarea unei boli

Din anii 50, s-a inceput cercetarea proceselor prin care administrarea unui tratament poate duce la vindecare. Placebo este un tratament absolut inactiv administrat in locul unui tratament activ unui bolnav care nu stie nimic de aceasta situatie.

este efectul psihofiziologic produs de un medicament placebo. Efectul placebo ilustreaza practic influenta mentalului asupra organismului. Pentru a se analiza acest efect, este de preferat ca testele sa fie efectuate prin metoda denumita „dublu orb”.

Aceasta consta in compunerea mai multor grupuri in care nici pacientii si nici medicii nu stiu daca produsul administrat este un medicament sau un placebo, dand astfel posibilitatea de a avea un obiectiv asupra eficacitatii reale a moleculei studiate, prin comparatia statistica a esantioanelor.

 

Ce reprezinta efectul placebo?

 

Efectul placebo nu se refera doar la medicamente. Cand un saruta locul in care un copil s-a lovit, acesta inceteaza sa mai planga. Nu este vorba de magia sarutului care a indepartat durerea, ci de efectul placebo. Cand un pacient intra la medic cu simptome nelinistitoare si iese mult mai relaxat deoarece medicul ii explica situatia si ca nu trebuie sa-si faca griji, acest fapt se datoreaza tot efectului placebo.

Michael Balint, psihiatru englez care a studiat tema relatiei dintre medic si pacient, explica intr-una dintre scrierile sale ca primul medicament este insusi medicul. Si in toata aceasta relatie terapeutica, respectul mutual care se acorda prin ingrijirea pacientului se concretizeaza printr-un puternic efect placebo.

Efectul placebo rezulta din increderea pe care pacientul o are in medicamentul pe care il ia, nefiind vorba de un efect magic. Prin acest efect se declanseaza in interiorul creierului secretia de endorfine , substante care indeparteaza durerea si alte simptome specifice unei boli. Altfel spus, efectul placebo este consecinta biochimica a unei sugestii simbolice.

 

Efectul placebo, o magie de scurta durata

 

In momentul in care se administreaza un medicament placebo, efectele benefice dureaza in jur de doua-trei zile maximum, dupa care simptomele reapar. Insa, aceasta durata scurta de actiune se regaseste la majoritatea bolilor beningne. Este cazul rinofaringitei, durerilor musculare diverse, durerilor de picioare, crizei de ficat, mahmurelii etc.

Eficacitatea unui tratament placebo este legata de diversi factori, precum modul de administrare (pe cale orala, injectie etc), aspectul protocolar (dupa o lunga intretinere) sau chiar pretul produsului care intareste credibilitatea.

 

Dopamina si efectul placebo

 

Modul de a gandi pozitiv si increderea acordata medicului nu doar modifica starea de spirit a pacientului, ci pot determina organismul sa treaca prin schimbari reale, care sa duca la insanatosire.

O echipa de neurologi din cadrul Universitatii din Michigan, SUA, a identificat o regiune din creier direct implicata in aceasta actiune, care ar putea sa explice practic cum functioneaza principiul efectului placebo.

Astfel, pentru a studia efectul placebo asupra unui grup de voluntari, li s-a injectat participantilor o solutie salina inofensiva in muschiul maxilarului, pentru a provoca o usoara durere. Voluntarii au fost impartiti in doua grupuri, astfel incat o parte dintre acestia au primit un medicament placebo, iar celorlalti li s-a administrat un antalgic. In realitate insa, medicamentul era tot un placebo.

Creierul subiectilor a fost examinat prin imagerie nucleara (IRM si PET scan). Rezultatele au fost elocvente: persoanele convinse ca au primit un antalgic prezentau o activitate particulara la nivelul unei zone precise a creierului, numita nucleus accumbens septi, in urma caruia s-a observat cresterea secretiei de dopamina (un neurotransmitator de la nivelul sistemului nervos).

Inainte de a determina daca rolul dopaminei este real implicat in aceasta experienta, voluntarii la test au fost invitati la un mic joc, in care castigatorii puteau castiga mici sume de bani. Cei mai motivati au fost de asemenea cei care au raspuns cel mai bine la placebo. Cercetatorii au tras astfel concluzia ca zona din creier denumita nucleus accumbens septi joaca un rol decisiv in actiunea unui medicament placebo.

Sursa foto : psychoenfants.fr
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului