Boli

#pinocchio #nas #studii #cercetari #minciuna #cercetatori #temperatura corpului #efectul pinocchio

Efectul Pinocchio: Nasul te da de gol cand minti

Povestea lui Pinocchio, baietelul din lemn al carui nas crestea de fiecare data cand spunea o minciuna, a fost folosita adesea ca avertisment pentru copiii neastamparati. Potrivit unui studiu recent, povestea nu este complet fictiva. Afla mai jos ce ti se intampla cand spui minciuni!

Un grup de cercetatori spanioli a identificat, cu ajutorul camerelor termografice, o serie de corelatii intre starea mentala si temperatura corpului. Ei au descoperit ca, atunci cand o persoana minte, nasul incepe sa se incalzeasca.

Psihologii care au realizat acest studiu au investigat si modalitatile prin care starile mentale influenteaza temperatura corpului si au constatat ca, atunci cand cineva spune o minciuna, nasul si regiunea din jurul colturilor din interior ale ochilor incep sa se incalzeasca.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Granada din Spania spune ca "efectul Pinocchio" este doar unul dintr-o serie de schimbari ale temperaturii corporale care se afla in stransa legatura cu sentimentele umane. In plus, cercetatorii au descoperit ca, in cazul unui efort mental considerabil, temperatura corpului scade. In schimb, in momentele de anxietate, temperatura corpului creste.


Termografia, o metoda de detectare a temperaturii

Termografia utilizeaza camere adaptate pentru a detecta radiatiile infrarosii si produc imagini ale obiectelor bazate pe temperatura emisa. Camerele termografice au fost dezvoltate in Statele Unite ale Americii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In zilele noastre sunt folosite pentru o varietate de activitati, de la masurarea pierderii de energie la cladiri, pana la detectarea afectiunilor respiratorii la bovine.


Temperatura corpului si sentimentele umane

Cu ajutorul camerelor termografice, cercetatorii de la Universitatea Granada au descoperit ca, atunci cand mintim, temperatura din jurul nasului creste. In acelasi timp, si un element al creierului denumit "insula" este activat. Acesta devine activ doar atunci cand o persoana experimenteaza sentimente reale.

Astfel, specialistii au detectat o legatura negativa puternica intre activitatea insulei si temperatura corpului: cu cat insula este mai mult stimulata, cu atat temperatura corpului scade mai mult.

Cercetatorii au identificat si amprenta termala a exercitiilor aerobice si a diferitelor tipuri de dans. De exemplu, atunci cand o persoana danseaza flamenco, temperatura din zona posteriorului scade si creste in zona bratelor.

Sursa foto: indiavision.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare