Boli

#nor de cenusa #vulcan #islanda

Efectele norului de cenusa din Islanda asupra organismului

Norul de cenusa vulcanica provenit din Islanda care se deplaseaza deasupra Europei paralizand numeroase aeroporturi i-a facut pe multi sa se ingrijoreze cu privire la eventualitatea unui risc pentru sanatate. Ar trebui oare sa ne temem de un nou Cernobal ?

Parerile specialistilor in domeniul sanatatii sunt impartite cu privire la efectele pe care norul de cenusa le poate avea asupra organismului, de aici aparand o serie de controverse.

 

Norul de cenusa, un amestec de metale grele

 

Norul este un amestec de vapori de apa, de gaz vulcanic care contine sulf, clor, fluor, gaz carbonic si particule fine solide (de magma pulverizata, solidificata si racita). Aceste particule minuscule sunt cele care pot provoca eventuale probleme de sanatate. Ele masoara cativa milimetri, insa sunt foarte dure, similare unor firisoare de sticla pilita. Particulele fine pot fi foarte agresive pentru persoanele care le inspira cat si pentru aparatele de zbor.

Norul de cenusa invizibil de la nivelul solului, se gaseste la o altitudine foarte ridicata, intre 5.000 si 10.000 metri. La aceasta altitudine, cenusa poate provoca grave neplaceri motoarelor avioanelor.

 

Efecte nocive asupra sanatatii

 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), nu se poate exclude faptul ca acest nor poate cauza probleme de sanatate persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii. Norul de cenusa produs de eruperea vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda aduce cu sine o cantitate de substante poluante.

Explicatia potrivit caruia particulele din norul de cenusa vulcanica ar fi prea mici si dispersate astfel incat sa nu constituie un pericol pentru sanatate este o idee eronata, cred unii specialisti. De fapt, cu cat particulele sunt mai fine, cu atat sunt mai nocive, deoarece penetreaza mai profund plamanii, avand un dublu efect negativ (legat nu doar de particulele propriu-zise, ci deopotriva de substantele nocive pe care le transporta).

Astfel, metalele toxice prezente in particulele dispersate din norul vulcanic (plumb, mercur, arsenic, zinc, nichel etc) se pot acumula in organism si pot cauza efecte toxice, pe termen scurt sau termen lung. Si acest lucru se poate intampla nu doar in cazul oamenilor, ci si al animalelor sau al vegetatiei. Gradul de toxicitate depinde insa de cantitatea prezenta in atmosfera.

Persoanele care prezinta deja probleme la nivelul cailor respiratorii, cum sunt bolnavii de astm, dar si copiii si batranii, pot suferi de pe urma acestui nor de cenusa . De asemenea, specialistii au mentionat ca un risc crescut de accidente cardiovasculare nu este exclus in aceasta perioada.

Reprezentantii din cadrul organizatiilor de sanatate europene recomanda persoanelor cu risc crescut din tarile unde norul isi face simtitita prezenta intr-un mod preponderent (Islanda, Franta, Anglia, Belgia) sa evite sa iasa afara si sa tina inchise ferestrele, in special pe timpul noptii, pana cand norul dispare.

 

Norul de cenusa, o teama nejustificata

 

Directia generala de sanatate din Franta, una dintre tarile in care norul si-a facut simtita prezenta, infirma pana in prezent posibilitatea existentei unor efecte nocive asupra sanatatii omului. Norul perturba traficul aerian, insa nu este periculos pentru sol sau pentru oameni.

Specialistii din cadrul Directiei de sanatate atrag atentia ca aceste particule nu sunt periculoase pentru europeni deoarece sunt extrem de diluate. In cazuri foarte rare, persoanele sensibile pot simti totusi senzatii de iritare a ochilor, a nasului sau a gatului, fara vreun alt risc pentru sanatate.

Potrivit medicului Michel Aubier, seful sectiei de pneumologie in cadrului unui spital din Paris, particulele care compun acest tip de nor pot avea un efect nociv asupra organismului, doar daca se gasesc intr-o concentratie mare in aer. Doar astfel, particulele inhalate pot avea un efect toxic pentru sanatatea organismului si pot duce la aparitia unei inflamatii la nivel pulmonar, in special la nivelul bronhiilor.

Rezultatele primelor masuri luate de catre agentiile pentru protectia mediului din Olanda nu au inregistrat modificari a concentratiilor in particule fine si dioxid de sulf, datorita altitudinii mari a norului de cenusa.

Doctorul Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a mentionat faptul ca depunerea particulelor de cenusa la nivelul solului este periculoasa. Momentul in care cenusa va cobori pe sol va da nastere unei situatii dificile. „Daca cenusa coboara in ocean, nu este nicio problema. Sa nu ajunga pe pamant...”, a precizat doctorul Streinu Cercel.
Insa, daca aceasta ajunge pe sol, oamenii trebuie sa se protejeze. Imbracamintea corespunzatoare care sa acopere pielea si evitarea lentilelor de contact, din cauza riscului aparitiei unor leziuni la nivelul globului ocular, sunt cateva masuri de protectie eficiente.

Sursa foto : boston.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare