Boli

#obezitate #copii #vorbire #sedentarism #televizor

Efectele negative ale televizorului asupra copilului

Pana in jurul varstei de 7 ani, copilul dezvolta o stransa relatie cu televizorul. Cand se plictiseste de jucarii sau atunci cand nu are cu cine sa-si petreaca timpul, copilul isi gaseste linistea in fata ecranului mare si plin de imagini atractive. Pana si tu consideri uneori de bun augur sa-ti lasi juniorul in fata televizorului pentru a te putea ocupa de alte sarcini casnice. Oricat de mult i-ar placea copilului sa se uite la programele televizate, aceasta activitate relaxanta nu este una benefica pentru el, spun specialistii.

Daca analizezi avantajele si dezavantajele de care are parte un copil atunci cand se uita la televizor, iti dai seama ca balanta inclina spre a doua categorie.

Expertii de la Academia Americana de Pediatrie sustin ca un copil mai mic de 2 ani nu ar trebui sa se uite deloc la televizor, deoarece in aceasta perioada creierul se dezvolta cel mai mult. Dupa 2 ani, ar trebui sa-ti lasi copilul sa se uite la televizor maximum 2 ore pe zi.

Imaginile pe care un copil le vede pot include mesaje subliminale, care mai apoi ii pot influenta comportamentul si gandirea in mod negativ. Iata doar cateva influente negative ale televizorului asupra copilului.

Incurajeaza sedentarismul

Un copil care se uita prea mult timp la televizor, la filme sau la desene animate, are tendinta de a fi mai putin dornic de miscare decat un copil care iese in parc, se plimba cu bicicleta sau intreprinde alte activitati fizice potrivite varstei lui.

Asa cum adultii sunt captivati de subiectul unui serial si vor sa vada fiecare episod, asa si copiii dezvolta o "dependenta" de anumite programe. Daca le place un anumit desen animat, chit ca acesta abunda in scene violente, va dori sa vada si in zilele urmatoare noi episoade.

Poate duce la obezitate

Una dintre cauzele obezitatii infantile este sedentarismul, iar privitul la televizor este o activitate statica. Specialistii considera ca un copil care se uita prea mult timp la televizor isi dezvolta mai greu motricitatea, indemanarea si musculatura.

Intarzie vorbirea corecta

Un alt efect negativ al televizorului asupra copilului este intarzierea vorbirii corecte. Copilul asculta, priveste, dar nu isi exerseaza limbajul propriu si poate pronunta gresit anumite cuvinte. La televizor, personajele vorbesc mult mai repede, ceea ce il impiedica pe copil sa inteleaga anumite cuvinte. De aici si pana la stalcirea lor in vorbirea directa nu mai este decat un pas.

Sursa foto: medimanage.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare