Boli

#infertilitate #abdomen #dureri #menstruatie #endometrioza

Dureri de burta obisnuite sau endometrioza?

dureri menstruale foarte puternice, oboseala, pulsatii pelviene... sunt simptome uneori neglijate de catre medici si de cele mai multe ori de femei. Rezultatul poate fi intarziat ceea ce complica foarte mult situatia, intr-un final ajungandu-se la endometrioza .

 

Aceasta boala care afecteaza trei din zece femei se poate trata cu succes, insa mare atentie caci intr-un stadiu evoluat ea poate fi responsabila de instalarea sterilitatii. Endometrioza se manifesta prin aparitia unor tumori benigne, constituite din elemente epiteliale care se dezvolta in tesuturi mai indepartate de uter .

Daca suferi de endometrioza, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina, (endometriom) poate aparea si in ovare, pe trompele uterine sau pe rect . Cateodata, fragmente din endometriom se pot regasi pe vezica urinara, colon, rect, apendice, vagin etc.

Din pacate, acest tesut provoaca leziune organelor de care se "lipeste". Cu fiecare luna, tesutul se dezvolta si mai mult provocand durere si disconfort. Pentru ca organismul nu poate elimina tesutul apar si sangerari interne. Cele doua mari cauze care indeamna femeile sa consulte pentru a putea trata endometrioza sunt: durerile pelviene puternice si infertilitatea.

Adesea, aceasta afectiune poate fi descoperita din intamplare in timpul operatiei de apendicita. Uneori, boala nu se manifesta prin niciun simptom particular. Insa, de obicei femeile afectate de endometrioza se plang de:

- Menstruatii abundente si dureroase, in general in cea de-a treia zi de ciclu.

- Dureri in zona abdomenului, in zona lombara sau in zona pelvisului, uneori in timpul menstruatiei, insa nu este o regula.

- Dureri in timpul raporturilor sexuale.

- Oboseala puternica in timpul menstruatiei.

- Dureri in timpul urinarii si senzatia de balonare.

Cum poate fi diagnosticata

Endometrioza este o boala dificil de diagnosticat. In general femeile, in momentul in care observa in timpul menstruatiei sau in timpul raporturilor sexuale aparitia durerilor nu le iau in serios ca fiind o afectiune grava.

Totusi, diagnosticul se poate pune dupa un simplu examen ginecologic cu ajutorul specumului. Specumul este un ansamblu de tehnici pentru transpunerea in imagini a organelor sau diferitelor regiuni ale corpului. Astfel, medicul poate vede leziuni pe care ochiul uman nu le percepe. De asemenea, endometrioza poate fi depistat si printr-un control ginecologic, caci in urma atingerii vaginului se pot simti dureri la nivelul ligamentului uterului.

Stadiile evolutiei endometriozei

Medicii claseaza evolutia endometriozei in 4 stadii:

Stadiul 1: nu exista decat 3 sau 4 leziuni, 3-4 locuri in care endometriomul a migrat. Aceste leziuni pot fi foarte usor distruse printr-o operatie chirurgicala si nu antreneaza probleme de sterilitate.

Stadiul 2: leziunile se regasesc cel mai usor pe ovare si determina aparitia chisturilor dureroase perturband ciclul menstrual

Stadiul 3: leziunile sunt mai voluminoase si pot afecta fertilitatea.

Stadiul 4: din pacate, toate organele pot prezenta aderente (incep sa se lipeasca unele de altele). Nu numai ca durerile sunt foarte mari si infertilitatea probabila, insa sunt dificil de operat. Interventiile chirurgicale in acest stadiu sunt foarte periculoase.

Atentie! Nu va speriati daca suferiti de dismenoree, este un lucru normal. Insa, daca simti ca durerea este prea puternica sau a devenit mult mai puternica in ultimul timp, trebuie sa mergi la medic, care va face investigatiile necesare pentru a-si da seama daca suferi sau nu de endometrioza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare