Boli

#purtare lentile de contact noaptea #lentile de contact noapte #purtare lentile de contact #riscuri #lentile de contact

Dormi cu lentilele de contact? Cat de nociv este acest obicei

Desi se intampla des ca oamenii sa fie influentati de lipsa de somn si de extenuare si sa decida sa stea peste noapte cu lentilele de contact, totusi exista riscuri daca acest obicei este utilizat des si pe perioade indelungate de timp. Iata cat de nociv este acest obicei si ce au stabilit specialistii din domeniu:

1. Este bine sa dormi ocazional cu lentilele de contact?

Primul raspuns care poate sa fie dat este ca nu este in regula. Se poate intampla sa existe exceptii si sa fie in regula, insa este bine sa nu va lasati pacaliti de situatia anterioara si sa nu faceti din acesta situatie una obisnuita. Exista posibile riscuri si trebuie sa tineti cont de ele cat se poate de mult.

2. Ce se intampla cu lentilele de contact purtate peste noapte, permanent?

In anul 1981 au fost aprobate purtarile de pana la 2 saptamani de purtare, iar la scurt timp dupa acest moment s-a dat aprobare pentru pana la 30 de zile de purtare continua. Ulterior s-a copnstatat ca persoanele care aveau acest obicei de a folosi lentilele fara indepartarea lor perioade de timp atat de indelungate, avea din ce in ce mai multe infectii oculare. Din acest motiv timpul maxim de purtare a devenit de 7 zile.

3. Care sunt riscurile asociate purtarii lentilelor de contact in timpul noptii?

Specialistii spun ca desi exista aprobare pentru anumite produse pentru folosire peste noapte, riscurile sunt clare. Doctorii spun ca riscul cel mai important este cel legat de aparitia ulcerului de cornee. Acesta poate sa apara in 24 de ore si sa progreseze extrem de rapid, cu niste consecinte importante pentru intreaga viata a pacientului. Practic vederea este afectata indiferent de modul in care este tratata afectiunea. Ce se intampla este ca sunt anumite bacterii prinse intre lentila de contact si cornee, care incep sa manance si sa consume efectiv parti din cornee, lasand in urma lor mici gauri de tesut mort alb. Se poate ajunge la pierderea iremediabila totala a vederii.

Un alt risc important este acela al lipsei de oxigen care atinge corneea in mai mult de 24 de ore. Astfel ca se poate sa nu mai poata sa fie purtate lentilele niciodata dupa o afectare de acest tip.

Alte riscuri sunt cele legate de aparitia ochilor rosii, cresterea pleoapei si infectii grave.

Este recomandat ca oamenii sa stie ca lentilele de contact sunt dispozitive medicale si ca trebuie sa fie purtate in mod constient, conform instructiunilor de utilizare date de medici. Purtatul lentilelor peste noapte nu este recomandat, mai ales daca se intampla pe perioade mari de timp. Acest lucru poate avea consecinte extrem de grave asupra vederii si sanatatii ochilor. De aceea este bine ca ele sa fie curatate si ingrijite, sa fie tinute in mod corespunzator si in conditii de igiena, sa fie aplicate corect si sa fie potrivite pentru persoana care le poarta. In cazul semnelor negative trebuie ingrijire medicala.

Sursa foto: gregory-seeley.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare