Boli

# pacienti cancer #cancer Romania #psiho-oncolog # psiho-oncologie #romania #cancer

Doar 5% dintre bolnavii de cancer din Romania apeleaza la un psiho-oncolog

Roche Romania anunta lansarea unui Ghid de bune practici destinat psiho-oncologilor, un instrument util al carui rol este de a asista specialistii in deciziile clinice, cu scopul imbunatatirii serviciilor pe care acestia le ofera pacientilor cu diverse tipuri de cancer. Ghidul a fost elaborat de catre psih. dr. Florina Pop, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta”, Cosmina Neag, psiholog clinician, psiho-oncolog la spitalul Topmed din Targu Mures, Oana Hetea, psiholog clinician, psihoterapeut la Clinica Amethyst Radiotherapy Cluj-Napoca.

Anul trecut, in Romania au fost inregistrate 98.886 de cazuri noi de cancer, dintre care 53.881 la barbati si 45.005 la femei[1]. Daca pana la dezvoltarea formelor moderne si eficiente de tratament impotriva cancerului aceasta boala era considerata terminala iar interventiile psihoterapeutice erau centrate pe consilierea pacientilor, in prezent ea tinde sa fie privita ca o boala cronica ce implica abordari multidisciplinare de terapie. Astfel, si interventia psihologului din mediul oncologic se reorienteaza; munca lui cu pacientul nu mai este centrata pe acceptare si resemnare in fata bolii, ci pe adaptarea la ea.

Brosura dedicata psihologilor care fie lucreaza deja cu pacienti oncologici, fie isi doresc sa se supraspecializeze

Structura acestei brosuri tine cont de principalele atributii ale psihologului in mediul oncologic si prezinta modalitati specifice de interventie pentru principalele probleme cu care acesta se confrunta in interactiunea lui cu pacientii oncologici si apartinatorii acestora.

„Oamenii prezinta raspunsuri emotionale diferite in momentele diagnosticului si tratamentului, iar nivelul distresului resimtit de pacienti poate varia in timp. Psihologul trebuie sa faca distinctia dintre o reactie normala de adaptare la boala si o reactie emotionala de intensitate clinica si sa intervina ca atare. De asemenea, membrii familiilor persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer au nevoie de suport, intrucat reactiile lor emotionale la boala unei persoane dragi pot fi la fel de intense ca ale pacientului insusi”, a declarat psih. dr. Florina Pop, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta” din Cluj-Napoca, co-autoare a ghidului.

In redactarea ghidului a stat la baza o analiza riguroasa a literaturii de specialitate si a ghidurilor similare existente la ora actuala, precum si experienta clinica a psiho-oncologilor. Scopul acestui ghid este acela de a oferi specialistilor cu diverse niveluri de experienta o descriere mai complexa a diferitelor tipuri de interventii dar si exemple de studii de caz.

In ceea ce priveste terapia de grup a pacientilor oncologici, ca si modalitate de interventie, Oana Hetea, psiholog clinician, psihoterapeut, Clinica Amethyst Radiotherapy Cluj-Napoca, co-autoare a ghidului, a subliniat faptul ca „acest tip de terapie este eficienta si imbunatateste calitatea vietii pacientilor oncologici, grupurile fiind gandite in functie de intentia terapeutica, respectiv cele care au scop informational/psiho-educatie, cele care vizeaza trainingul abilitatilor, cele care ofera suport social si emotional, dar si o combinatie a acestora.”

Psiho-oncologia in Romania, un domeniu aflat inca la inceput

In lume, psiho-oncologia ca specialitate exista din anii ‘60, cand a fost infiintata in Statele Unite ale Americii de o femeie psihiatru, Jimmie Coker Holland, al carei sot era oncolog, si care a inteles cat este de important ca bolnavul sa fie ajutat sa-si gestioneze emotiile in momentul aflarii diagnosticului dar si pe perioada tratamentului.

In sistemul medical din Romania, psiho-oncologia este insa intr-o faza de explorare: doar 5% dintre pacientii oncologici primesc suport profesionist. Evaluarea psihosociala a pacientilor cu cancer nu este parte a procedurii oncologice de rutina in fiecare institut de profil, sectie sau departament de oncologie medicala, astfel ca in acest moment nu exista posibilitatea de a detecta in timp util toate problemele de sanatate mintala si de a interveni pentru tratarea crizei psihosociale cu care se confrunta pacientii cu cancer. „Distresul ar trebui recunoscut, monitorizat, documentat si tratat prompt in toate stadiile bolii prin intermediul screeningului si toti pacientii ar trebui testati pentru distres la prima lor vizita, la intervale regulate in functie de ceea ce indica evolutia clinica dar si atunci cand apar modificari in statusul lor medical. Screeningul ar trebui sa identifice nivelul si natura distresului”, puncteaza Cosmina Neag, psiholog clinician, psihoterapeut, Clinica Topmed din Targu-Mures, co-autoare a ghidului.

Terapia psiho-oncologica este gratuita pentru pacientii romani

Pentru a beneficia de consilierea unui psiho-oncolog - serviciu care este gratuit -  pacientii romani pot solicita medicului oncolog curant punerea in legatura cu un astfel de profesionist.

Rezultatele pozitive ale interventiilor psiho-oncologice sunt evidente in cazurile in care acestea au avut loc. „Daca in perioada tratamentului impotriva cancerului pacientii accepta sa interactioneze exclusiv cu membrii familiei, refuzand viata sociala din cauza unui sentiment de inadecvare, odata cu remedierea simptomatologiei somatice se reduc si simptomele de anxietate sociala si cele de autoevaluare negativa. Astfel, s-a observat ca interventia psiho-oncologica are efect in directia imbunatatirii stilului de viata, experienta bolii determinand si o reevaluare a responsabilitatilor familiale si orientarea atentiei asupra prioritatilor personale”, a constatat si Cosmina Grigore, patient coach, presedinte Asociatia IMUNIS.

Despre cat de importanta si de utila este consilierea psiho-oncologica din perioada tratamentului, Rodica Dan, o fosta pacienta diagnosticata cu cancer de san in urma cu 9 ani, a declarat: „Inca de la prima sedinta am simtit ca am incredere sa povestesc mai multe decat le povesteam prietenilor si familiei, pe care intr-un fel i-am protejat. Mi-am dat seama ca terapiile stiintifice si tot ce mi se sugera sa fac erau total diferit de ceea ce stiam eu. Am citit multe materiale si multe carti, am inceput sa imi schimb gandirea si am inceput sa accept ceea ce mi se intampla, cu toate ca a fost destul de greu. Apoi am inceput sa privesc lucrurile realist si cu destula incredere si optimism ca pana la sfarsit va fi bine.”

Ghidul de bune practici al psiho-oncologului poate fi accesat gratuit online pe www.roche.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare