Boli

# vindecare cancer ovarian #simptome cancer ovarian #cancer ovarian #cancer

Depistat la timp, cancerul ovarian se vindeca in 94% dintre cazuri! Simptomele care trebuie sa te trimita urgent la medic

Cancerul ovarian poate avea o supravietuire de pana la 94% daca este depistat in primul stadiu, dar de cele mai multe ori este depistat tarziu, fapt care reduce drastic sansele de supravietuire.

Spre deosebire de alte tipuri de cancere la femei, pentru care s-au dezvoltat programe de screening si diagnosticare precoce, asa cum este cancerul de san si cel de col uterin, pentru cancerul ovarian nu se poate face o astfel de detectare timpurie si multe cazuri sunt diagnosticate tarziu.

Cancerul ovarian are cea mai ridicata rata a mortalitatii dintre toate cancerele ginecologice, de aceea, cunoasterea simptomelor este extrem de importanta si poate salva vieti.

Pe 12 mai, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului ovarian.

In Romania, anul trecut, 1.909 de femei au fost diagnosticate cu cancer ovarian si 1.121 au murit din cauza acestei boli.

Cancerul ovarian nu este un diagnostic singular, ci mai degraba este un termen umbrela pentru mai mult de 30 de tipuri de cancer care afecteaza ovarele, trompele uterine si cavitatea peritoneala.

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Balonare persistenta: abdomenul ramane crescut in dimensiune cateva zile;
  • Probleme de alimentatie – senzatia de satietate se instaleaza rapid;
  • Durere – in zonele pelvine sau abdominale;
  • Urinari frecvente si urgente;
  • Oboseala extrema/persistenta;
  • Scadere sau crestere inexplicabila in greutate;
  • Sangerari inter-menstruale sau dupa instalarea menopauzei.

”Daca aveti aceste simptome, adresati-va de urgenta medicului de familie sau medicului ginecolog. Lasati deoparte teama de un diagnostic asa grav. Cancerul ovarian depistat in primul stadiu poate avea o rata de supravietuire de 94%. In stadiul IV, rata de supravietuire este de doar 17%. Cel mai bine este sa va prezentati din timp la medic.” spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

Diagnosticul de cancer ovarian se pune in urma unor investigatii combinate: control ginecologic, ecografie transvaginala sau pelvina, test de sange CA-125, uneori PET-CT si biopsia. Este important de stiut ca testul Babes Papanicolau (PAP) nu are niciun rol in diagnosticul cancerului ovarian.

Mutatiile genetice joaca un rol important in aparitia acestui tip de cancer, intre 10% si 15% din cazurile de cancer ovarian avand mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2. Identificarea acestora permite evaluarea prognosticului si luarea unor decizii terapeutice de catre medicii oncologi, astfel incat pacientele sa beneficieze de o terapie personalizata, adaptata la tipul de cancer de care sufera, pe baza analizei genetice.

Cancerul ereditar reprezinta un mod de transmitere a informatiilor genetice. In situatia in care un membru al familiei este diagnosticat cu cancer ovarian sau de san si este identificata o mutatie, exista un risc crescut ca aceasta sa se transmita ereditar. Pentru astfel de cazuri exista paneluri multigenice (teste de identificare a mutatiilor) recomandate de ghidurile internationale care ofera informatii complete si fiabile pacientilor si familiilor acestora.

„Coalitia mondiala pentru cancerul ovarian” a facut recent un studiu la nivel international pe 1.500 de femei care traiesc cu cancer ovarian si a constatat ca 9 din 10 femei au avut mai multe simptome inainte de diagnostic, dar, in acelasi timp, 2 femei din 3 nu auzisera de cancer ovarian sau nu stiau nimic despre el inainte de diagnosticare.

Intelegerea simptomelor si prezentarea din timp la medic poate salva vieti in cancerul ovarian.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare