Boli

#deficit vitamina D #sanatate #vitamina d

Deficit de vitamina D. Simptome care sa te trimita de urgenta la medic

Vitamina D este extrem de importanta si are efecte benefice pentru multe sisteme din tot corpul. Spre deosebire de alte vitamine, aceasta actioneaza precum un hormon in corp si fiecare celula din corpul tau are un receptor pentru aceasta. Corpul tau o produce din colesterol atunci cand stai expus la soare. Este de asemenea gasita in alimente precum pestele gras si anumite produse lactate, insa este greu sa o iei doar din alimentatie. De aceea sunt recomandate de catre medici anumite suplimente. Iata ce se intampla daca ai deficit de vitamina D:
 
1. Situatii in care riscurile sunt mai mari atunci cand ai deficit de vitamina D
  • Acestea pot sa fie:
  • A avea pielea mai neagra.
  • A fi mai mare de varsta.
  • A avea greutate in plus sau obezitate.
  • Cand nu mananci peste sau lactate.
  • A locui mai departe de ecuator, acolo unde este putin soare de-a lungul anului.
  • A folosi crema solara chiar de fiecare data cand iesi afara.
  • A sta numai in casa.

 

2. Semne importante ca ai deficit de vitamina D

Aceste semne care iti arata deficitul pot sa fie:

 

Te imbolnavesti repede si te infectezi imediat

Unul dintre aspectele de care are grija vitamina D este acela de a pastra sistemul imunitar puternic pentru a te ajuta sa nu te imbolnavesti imediat. Atunci cand ai probleme de acest tip, precum in sezonul racelilor, un factor important este cu siguranta si scaderea din corp a vitaminei D. O doza de vitamina D luata regulat poate sa reduca foarte mult posibilele infectii respiratorii, bronsite sau altele asemanatoare. Chiar si bolile de plamani sunt legate de acest deficit.

Obosesti repede si ai stari de lipsa de energie

A te simti astfel poate sa aiba multe cauze, iar lipsa vitaminei D din organism poate sa fie una dintre ele. Din pacate insa este de multe ori trecuta cu vederea. Studiile au aratat ca nivelul scazut al indicatorilor din sange poate sa determine oboseala. Un anumit nivel de deficienta al vitaminei D arata ca femeile tinere tind sa se simta obosite frecvent.

Te doare frecvent spatele si te dor oasele

Vitamina D mentine sanatatea oaselor in multe feluri. De exemplu ajuta la imbunatatirea absorbtiei de calciu, de care oasele tale au nevoie garantat. Un studiu pe 9000 de oameni in ceea ce priveste femeile in varsta a aratat ca cele cu deficienta mare de vitamina D se plang frecvent de dureri mari de spate.

Depresie

O stare de depresie este garantat legata si de prezenta vitaminei D in corp. Studiile arata ca acest lucru este mai des intalnit la adulti.

Te vindeci de rani foarte greu

Exista o legatura intre vindecarea dificila, in perioada mare de timp, si deficienta de vitamina D. Se pare ca anumiti compusi din organism care ajuta la formarea de piele noua au legatura cu prezenta vitaminei D in corpul uman in limite bune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare