Boli

# forme grave covid # persoane vaccinate #covid #vaccinare

De ce unele persoane vacciante complet fac forme grave de Covid si mor? Explicatiile dr. Leana Wen, de la Universitatea George Washington

Cazuri precum cele ale pacientilor cu schema completa de vaccinare, dar cu forme grave ale bolii, sau chiar deces, sunt invocate frecvent de antivaccinisti drept dovada ca vaccinul este, in cel mai bun caz, inutil.

 

Contestarea vaccinurilor este un subiect intens mediatizat si raspandit pe retelele sociale si nu numai, atat in Romania cat si in intreaga lume.

Dr. Leana Wen, medic specialist in medicina de urgenta si profesor de politici de sanatate la Universitatea George Washington, explica de ce unele persoanele vaccinate pot face forme grave de Covid si chiar muri. 

Intervievata de CNN, medicul a vorbit deschis despre ceea ce se intampla in cazul unui pacient imunocompromis si de ce vaccinul nu are eficienta 100%.

"Cele mai recente date de la Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) arata ca vaccinurile reduc probabilitatea testarii pozitive la COVID de sase ori si probabilitatea decesului de COVID de 11 ori.

Asta inseamna ca, daca te-ai vaccinat, e de sase ori mai putin probabil sa iei COVID-19 decat cineva nevaccinat. Si e de 11 ori mai putin probabil sa mori de COVID, comparativ cu o persoana nevaccinata. Este, intr-adevar, excelent.

Totusi, vaccinul anti-COVID nu te apara 100%. Nu doar vaccinurile. Probabil ca, practic, niciun tratament medical nu este 100% eficace. Asta nu inseamna ca vaccinul nu functioneaza sau ca nu ar trebui sa-l faci", a declarat dr. Leana Wen.

Intrebata daca oamenii sunt mai predispusi sa suporte consecinte mai grave ale infectiei Covid, in ciuda vaccinarii, dr. Leana Wen a declarat: “Stim ca persoanele in varsta si cu afectiuni preexistente este mai probabil sa faca o forma grava si sa moara in urma unei infectii post-vaccinare. Cei aflati in mod special in situatii de risc sunt cei imuno-compromisi, care au sistemul imunitar afectat. Retineti ca acesta este unul dintre motivele pentru care este recomandata doza suplimentara. In luna august, oficialii federali din domeniul sanatatii recomandau ca persoanele imuno-compromise sever sau moderat sa primeasca o a treia doza. Asta, deoarece aceasta categorie este in mod special predispusa la efecte severe.”, potrivit realitatea.net

In incheierea interviului, medicul a fost intrebat ce le-ar transmite persoanelor care nu cred in eficienta vaccinului.

“Le-as cere sa se gandeasca la alte aspecte ale medicinei. Sa spunem ca cineva are o boala de inima. Exista medicamente pentru a trata boala de inima, insa nu sunt 100% eficiente. Nimic nu este 100% eficient. Doar pentru ca cineva sufera o agravare a bolii si ajunge in spital nu inseamna ca tratamentul medical nu mai merita sa fie urmat. 

Sa luam un exemplu din zona prevenirii. Sa spunem ca cineva care mananca sanatos si face mult sport ajunge sa aiba tensiune ridicata si diabet. Asta nu inseamna ca regimul sanatos si exercitiile fizice nu sunt bune de urmat. Asta inseamna ca poti sa faci toate demersurile pentru a preveni boala dar uneori ajung sa faci boala (...)

Concluzia este ca vaccinurile functioneaza. Reduc probabilitatea de a contracta boala, de a face forme severe si de a muri. Nu sunt 100% eficace pentru ca nimic nu este 100% eficace.”, a incheiat medicul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare