Boli

#slapi #pericol sanatate #deformare mers #afectare coloana

De ce sunt slapii periculosi pentru sanatate?

Slapii sau papucii de plaja sunt unele dintre cele mai pe populare incaltari in sezonul cald. Sunt comozi, usori si foarte practici, ceea ce ii transforma intr-o alegere ideala pentru aproape orice plimbare. Cu toate acestea, medicii avertizeaza ca slapii pot fi mai periculosi pentru sanatate decat tocurile si anunta ca afectate nu sunt doar picioarele si mersul, ci si sanatatea spatelui.


Slapii, confortabili, dar foarte periculosi pentru sanatate

Medicii sustin ca pe cat de confortabili sunt papucii de plaja, pe atat sunt de daunatori. Expun picioarele si spatele la probleme de sanatate iremediabile.

Chiar daca nu au toc sau platforma si nu forteaza piciorul sa stea intr-o pozitie incomoda in timpul mersului, slapii pot afecta serios mersul, in timp. Potrivit specialistilor, acestia pot cauza leziuni serioase la nivelul talpii, soldului, genunchilor sau spatelui.

Expertii in sanatate sustin ca slapii sunt, poate, cele mai periculoase perechi de incaltari. Chiar daca sunt plati si nu tin talpa intr-o pozitie incomoda, precum tocurile, exista riscul aparitiei problemelor la nivelul arcului talpii picioarelor, dar si a calcaielor. Una dintre problemele frecvente este fasceita plantara, o inflamatie localizata la nivelul calcaielor.

Libertatea pe care talpa o are in slapi nu este chiar atat de relaxanta si confortabila. In timpul mersului, esti nevoit sa faci pasi foarte mici si sa incordezi muschii si degetele pentru a trage papucii dupa tine, ceea ce poate conduce, in timp, la aparitia problemelor de sanatate, in special a durerilor la nivelul soldurilor, genunchilor si chiar spatelui. Cu alte cuvinte, slapii nu ofera un suport bun pentru picioare.

In plus, din cauza faptului ca sunt foarte decupati si descopera aproape in intregime suprafata labei piciorului,slapii nu protejeaza de accidente precum caderea obiectelor sau lichidelor fierbinti pe picioare, calcatul pe degete din cauza unor persoane neatente etc.

Papucii de plaja sunt confectionati frecvent cu o talpa foarte subtire, care nu are capacitatea de a atenua socurile si de a crea o bariera pentru diferite pericole (cuie, cioburi etc.) care se regasesc frecvent pe strada.


Ce poti sa porti, in siguranta, la plaja?

Daca tii neaparat sa porti slapi la plaja sau pe timpul verii, cumpara modele perfect adaptate nevoilor organismului tau, care ofera sustinere pentru glezne si talpa si poarta-le doar ocazional. In rest, opteaza pentru sandale cu sustinere. Sunt mult mai sigure pentru sanatate.

Sursa foto: thatsfit.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare