Boli

#vitamina k #sange #epistaxis #sangerare nazala

De ce ne curge sange din nas?

Sangerarile nazale sau epistaxisul sunt scurgeri de sange ca urmare a ruperii sau cresterii permeabilitatii vaselor sanguine. In general, pot sa apara la persoanele care prezinta simptomele racelii, ale gripei sau ale alergiilor cronice (de genul rinoree, stranuturi frecvente sau mancarimi).

Pe de alta parte, exista si cauze minore care pot provoca o sangerare nazala: corp strain introdus in nas, lovitura in aceasta zona, administrarea unor medicamente ca aspirina, existenta unui vaporizator in casa, deviatie de sept, lipsa vitaminei K din organism.

Vitamina K este necesara in organism pentru coagularea sangelui, asa ca in lipsa unei cantitati suficiente de vitamina K apar hemoragiile nazale si alte tipuri de probleme hemoragice: sangerari menstruale abundente, invinetire usoara a pielii, sangerarea gingiilor , hematurie (prezenta sangelui in urina), hematoame (acumularea sangelui in tesuturi).

Riscul unei boli grave


Sangerarile nazale apar frecvent in perioada iernii, insa trebuie sa aveti grija deoarece pot indica si riscul unor afectiuni grave precum diabet, leucemie, ciroza hepatica, hipertensiune etc.

In cazul in care sangerarea este abundenta si periodica trebuie sa va prezentati de urgenta la medic pentru a depista cauza.

Sfaturi utile pentru oprirea sangerarii

  • Aseaza-te pe un scaun tinand spatele drept. Nu lasa capul pe spate pentru ca risti sa inghiti sange;
  • Prinde-ti narile intre degetul mare si aratator si timp de cateva minute respira pe gura;
  • Dupa ce epistaxisul a fost oprit, trebuie sa eviti sa sufli nasul, efortul fizic si ridicarea unor obiecte grele;
  • Daca sangerarea nu s-a oprit nici dupa aproximativ 20 de minute, este cazul sa mergi la spital sau sa chemi ambulanta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare