Boli

#cauze infectii urinare #infectii urinare #tratare infectii urinare

De ce apar infectiile urinare si cum pot fi prevenite?

Infectiile de tract urinar (ITU) sunt cunoscute si sub denimirea de cistita, acestea producandu-se cand bacteriile nocive aflate pe piele, in vagin sau in rect ajung in urina si urca spre uretra, localizandu-se la nivelul vezicii urinare. ITU sunt, potrivit statisticilor, pe locul doi in topul celor mai frecvente infectii cu care se confrunta organismul de-a lungul vietii. Cele mai afectate sunt femeile de 20-50 de ani care sunt active sexual.

Documenteaza-te in privinta cauzelor infectiilor urinare, dar iata care sunt cele principale si ce poti face pentru a preveni aceasta afectiune.

Principalele cauze

Exista anumiti factori care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor in tractul urinar. Specialistii recomanda urmatoarele:

  • Mergi la baie si urineaza dupa actul sexual. Nu te grabi sa termini. Ai rabdare sa urinezi complet (nu te tine), pe urma sterge-te dinspre fata spre spate; daca procedezi invers, aduci germenii dinspre anus catre uretra.
  • Hidrateaza-te optim pentru a mentine echilibrul electrolitic al corpului si a elimina toxinele si a curata eficient vezica urinara.
  • Nu folosi produse de contraceptie de tipul spermicidelor, diafragma vaginala ori alte dispozitive de introdus in vagin (cateterele pentru vezica urinara), nici tampoanele interne. Cere sfatul medicului ginecolog in legatura cu metodele potrivite si intreaba despre tipul de absorbante pe care sa le utilizezi pentru a preveni o eventuala infectie.
  • Evita produsele de igiena intima parfumate, spray-uri sau deodorante care au in compozitie diverse substante iritante si care pot modifica flora vaginala normala.
  • In cazul in care urmezi un tratament pentru procedura de fertilizare in vitro (FIV) sau ai nevoie de suplimentare hormonala pentru menopauza, specialistul iti poate recomanda introducerea de estrogen pe cale vaginala, fie sub forma de ovule, fie geluri sau creme. Discuta cu medicul riscurile.

Principalele simptome

Semenele unei infectii de tract urinar pot fi dupa cum urmeaza:

  • Durere sau senzatie de arsura la urinare
  • Urina urat mirositoare sau urina tulbure
  • Presiune in zona abdominala joasa
  • Nevoia stringenta de a merge la baie des
  • Senzatia de a urina dupa ce ai urinat deja

Acestor simptome li se pot asocia: febra sau starea subfebrila, frisoanele, greata, varsaturile, insa si durerea in timpul actului sexual ori durerile lombare (anunta medicul despre acestea din urma, intrucat pot sa fie si semnul unei afectiuni renale sau gastrointestinale).

Diagnosticul si tratamentul

Diagnosticul este stabilit in urma unui test de sumar de urina sau a uroculturii.

Majoritatea ITU sunt tratate cu o doza scurta de 3-5 zile de antibiotic (poti primi si medicatie antiinflamatoare), insa aceasta poate sa varieze in functie de istoricul medical individual si de numarul recidivelor.  Chiar daca in timpul tratamentului incepi sa te simti mai bine, continua sa iei medicamentele dupa cum ti-a prescris medicul si pe perioada recomandata de acesta. In cazul in care nu respecti schema si durata de administrare, infectia urinara poate recidiva.

De retinut

Potrivit statisticilor, circa jumatate dintre femei au cel putin un simptom de cistita pe parcursul vietii si cel putin una din cinci femei care s-a confruntat cu o infectie urinara se afla la risc sa dezvolte o reaparitie a acesteia. Cele mai afectate sunt tinerele, fetele la pubertate sau femeile la post-menopauza. ITU pot deveni o problema severa daca infectia se raspandeste catre regiunea rinichilor.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare