Boli

#prim ajutor # curs de prim ajutor #imparte.ro

Cursuri de prim ajutor

Primul ajutor este ajutorul temporar oferit unei persoane ranite sau bolnave inainte de acordarea tratamentului medical profesionist.

Acest ajutor in timp util, ce cuprinde tehnici medicale simple, este critic pentru victime, si de multe ori, salveaza vieti omenesti. Orice persoana poate fi invatata sa acorde primul ajutor, folosind echipamente medicale de baza. Cursurile in formarea abilitatilor de prim ajutor ar trebui predate in scoala, la locul de munca, si in general, ar trebui sa fie invatate de toata lumea, intrucat este obligatoriu pentru viata noastra moderna si stresanta.

Cursurile de prim ajutor pot fi usor trecute cu vederea. Multe persoane nu fac niciodata un curs de prim ajutor. Poate ca pe tine te-au invatat parintii. Sau poate ai invatat la scoala la orele speciale de Educatie Fizica si Sport.

Cel mai important lucru este ca acordarea primului ajutor iti poate salva viata, sau viata unei persoane dragi. Primul ajutor este faptul de a fi “Primul!”

Un curs bun de acordare a primului ajutor te ajuta sa recunosti si sa tratezi leziunile si situatiile care iti pun viata in pericol.


Unde gasesti cursuri de prim ajutor
 

Majoritatea cursurilor de prim ajutor dureaza mai putin de o zi pentru a se finaliza. Scoliile, pompierii, serviciile de ambulanta sau spitalele asigura cursuri de prim ajutor pentru public. De asemenea, si anumite organizatii non-profit acorda cursuri de prim ajutor si de formare CPR .

  • Asociatia Romana de Interventie in Situatii de Criza (ARISU)
  • SMURD Mures - Cursuri online de prim ajutor
  • Societatea de Salvare Bucuresti si Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov
  • Asociatia React si Vodafone Romania
  • Societatea Studentilor la Medicina din Bucuresti (SSMB)

 

Sfaturi de baza de prim ajutor

 

Cand cineva este ranit sau se simte dintr-o data rau exista o perioada critica inainte de a i se putea administra tratament medical corespunzator si aceasta este perioada cea mai importanta pentru a salva victima. Iata cateva sfaturi de baza de prim ajutor:

Pastreaza in casa o trusa de prim ajutor. Acesta ar trebui sa contina medicamente de baza, usor accesibile.

  • Tine trusa de prim ajutor, toata medicamentatia, inclusiv medicamentele eliberate fara reteta departe de accesul copiilor.
  • Inainte sa acorzi ajutor unei victime, protejeaza-te! Evalueaza gravitatea situatiei si daca este cazul, determina pericolele la care esti expus. Ori de cate ori este posibil, poarta manusi pentru a te proteja de sange sau alte fluide corporale.
  • Atunci cand trebuie sa intervii intr-o situatie de urgenta, asigura-te ca limba nu blocheaza caile respiratorii ale victimei, iar gura este libera de orice secretii si obiecte straine. Este important ca persoana sa respire cu usurinta. Si daca nu, administreaza-i imediat respiratie artificiala.
  • Verifica daca victima are puls si circulatia sangelui este buna, in timp ce verifici semne ale unei posibile sangerari. Actioneaza rapid daca victima sangereaza grav, a inhalat otrava sau inima ei s-a oprit. Tine minte ca fiecare secunda conteaza!
  • Este foarte important sa nu misti o persoana cu rani grave la gat sau coloana vertebrala, cu exceptia cazului in care se afla intr-un pericol si mai mare. Daca a vomitat si nu este niciun semn ca gatul prezinta leziuni, intoarce victima pentru a preveni inecarea si acoper-o cu haine si paturi pentru a-i tine de cald.
  • Roaga pe cineva sa cheme asistenta medicala in timp ce tu aplici primul ajutor. Persoana care suna medicii trebuie sa explice natura starii de urgenta si sa ceara sfaturi cu ce ar trebui sa faca pana ajunge serviciul de ambulanta.
  • Pastreaza-ti calmul si acorda-i pacientului sprijin psihologic.
  • Nu administra lichide unei persoane inconstiente sau semiconstiente. Fluidele pot ajunge in trahee si pot provoca sufocarea. Nu incerca sa trezesti o persoana inconstienta prin palmuire sau agitare.
  • Uita-te dupa un card de identificare medical de urgenta pentru a stii daca victima este alergica la medicamente sau are probleme grave de respiratie care necesita tratament special.

Sursa foto: crucearosie.ro

Citeste articolul pe Imparte.ro - Cum sa donezi inteligent.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare