Boli

#colon #cancer de colon #sanatate

Curatirea colonului ? Ce sa cureti?

Este plin internetul de reclame si produse pentru “curatirea” colonului. Majoritatea sunt “naturale” sau “naturiste” si “fara nici un efect secundar”, si mai ales “utilizate in toata lumea”.

De ce nu si “curatirea” vaselor de sange? Sau a rinichilor? Sau a creierului?

Argumentele sunt aiuritoare pentru orice minte normala, dar in schimb.. pozele par convingatoare,  poze cu fel de fel de mulaje ale materii sub forma de carnat, care ar “astupa”intestinul; ori astuparea intestinului = ocluzie intestinala = operatie de urgenta!!

Aceste imagini sunt de la bolnavi pregatiti pentru examinare,  pregatirea s-a facut cu clisme o zi, sau cateva tablete de laxativ care costa doi lei, sau o solutie care costa 20 lei! Si nu rareori, pacientii au probleme cateva zile datorita acestei “curatiri” a intestinului, care nu este “totala”!!

Am facut mii de colonoscopii, chiar si la bolnavi prost pregatiti (in urgenta) si NICIODATA nu am vazut un colon cu kilograme de materii fecale lipite pe !! In conditiile in care mucoasa intestinala secreta mai multi litri de lichide zilnic, care spala peretii, nu ar avea cum sa stea lipite materiile fecale de pereti .

Daca ati taiat vreodata un porc, probabil ati vazut ca nu exista niciodata materii fecale lipite pe pereti! Acestea sunt fluide pe tot parcursul intestinului gros, iar in caz de constipatie se intaresc in rect, dar nici acolo nu sunt lipite pe peretele intestinului, bolul fecal este LIBER in interiorul ampulei rectale.

Partea proasta este ca odata cu evacuarea fortata a materiilor fecale in scop de “curatire”, se evacueaza si flora bacteriana normala a intestinului, care apoi trebuie repopulat.

Se stie ca uneori, datorita tratamentului cu antibiotice, flora microbiana a intestinului este afectata ,si trebuiesc uneori luni de  eforturi pentru a o aduce la normal.

Afectarea florei intestinale se intalneste si la cei care evacueaza intestinul prea des si mult din diferite motive:

 • Boli care sunt insotite de diaree frecventa
 • Administrare de laxative in exces, sau raspuns excesiv la laxative
 • Intoleranta la unele alimente (lactoza de exemplu) insotita de scaune frecvente
 • Alimentatie care da scaune frecvente (prea dulce, prea sarata, cu microbi)
 • Colita de antibiotice

Organismul uman isi creeaza de-a lungul vietii un micromediu interior care sa ii asigure o buna functionalitate.

Micromediul din interiorul colonului este format din

 • Bacterii care ajuta la fermentatia si putrefactia alimentelor, si prin existenta lor si substantele pe care le produc, nu permit altor bacterii sa se inmulteasca in colon
 • Enzime secretate pe tot parcursul tubului digestive in cavitatea bucala , stomac, duoden si intestinul subtire
 • Ioni - potasiu, clor, sodiu, , etc
 • Vitamine produse de bacteriile din intestin (aici este locul de producere a numeroase vitamine sub influenta florei microbiene intestinale)
 • Substante de aparare a mucoasei intestinale (anticorpi de suprafata, leucocite, etc)

Deseori, bolile sau medicamentele dau tulburarea acestui micromediu, iar majoritatea simptomelor sunt date tocmai de aceasta dereglare.

In aceste conditii, se pune intrebarea daca chiar merita sa-ti dereglezi un intestin care a ajuns la o anumita stabilitate in ani de zile, pentru.. nimic.

Poate doar ca sa cresti vanzarile celor care produc aceste preparate, si apoi sa .. furnizezi material medicilor pentru reechilibrarea micromediului intestinal.

Nu este nevoie de “curatirea” suplimentara a intestinului, asa cum nici curatarea prea insistenta a pielii nu este recomandata, deoarece chiar si ea are un mecanism de protectie care nu trebuie indepartat, la fel la par, nu trebuie sa-l degresezi complet. Sigur ca dupa mai multe scaune diareice, te poti simti catva timp mai usurat, mai ales daca ai cateva kg in plus, dar poti sa ai si probleme multiple. Daca tot doresti sa-ti “cureti intestinul”, poti foarte bine sa-l faci cu un kilogram de pere, care costa mult mai putin.

Material preluat de pe Despreboli.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare