Boli

Cum te tratezi acasa de tuse

Tusea, cea mai zgomotoasa dintre afectiuni, constituie un mijloc de aparare al organismului pentru a evita blocarea aparatului respirator. Ea este provocata de iritarea cailor respiratorii sau a organelor gatului, toracelui si abdomenului care se gasesc pe traiectoria nervului pneumogastric. Aceasta afectiune este un act reflex care se desfasoara in trei pasi:
  • o inspiratie profunda;
  • un blocaj al aerului inspirat, la nivelul laringelui (partea superioara a traheei) prin inchiderea epiglotei (spatiul cuprins intre corzile vocale);
  • o expirare rapida prin deschiderea brutala a epiglotei. Tusea permite expulzarea aerului, a secretiilor sau a unor corpuri straine care aglomereaza aparatul respirator. Ea poate fi provocata de o inghitire gresita sau de o emotie, dar in general constituie simptomul tipic al unei boli precum laringita sau tusea convulsiva si este prezenta, de asemenea, in numeroase afectiuni ale aparatului respirator: raceala, gripa, astm, bronsita, cancer bronsic etc. Adesea este agravat de factori de mediu extern precum tutunul, poluarea, atmosfera lipsita de umiditate, schimbare brusca de temperatura. In functie de cauza care o produce, tusea se manifesta intr-o maniera izolata, permanenta sau in crize (accese de tuse), in anumite momente din zi. Tonalitatea sa poate da de altfel si indicatii despre originea ei: tuse mai aspra in cazul laringitei, tuse suierata in cazul bronsitei. In acest sens, se disting tusea seaca sau tusea groasa, insotita de expectoratii. Recomandari: Pentru a scapa de o tuse neplacuta care va impiedica sa va efectuati activitatea zilnica sau sa va odihniti, se recomanda administrarea unor medicamente (care se elibereaza si fara reteta medicala ), insa respectand indicatiile de pe prospect. Este necesar mai intai sa distingeti doua tipuri de produs:
  • Antitusivele impiedica reflexul de a tusi si sunt indicate in caz de tuse seaca .
  • Expectorantele si fluidifiantele bronsice favorizeaza tusea, urmata de expectorarea secretiilor bronsice, indicate in asa-numita tuse groasa . In cazul in care tusea persista, ba mai mult este insotita si de aparitia febrei, durerilor de cap, oboseala etc, este recomandat sa consultati un medic. De asemenea, in cazul copiilor mai mici de 5-6 ani este indicat sa nu le administrati un tratament, decat dupa ce a-ti primit indicatii din partea unui specialist, deoarece acestia sunt foarte sensibili si pot aparea complicatii Pe de alta parte, daca tusea este provocata de un factor legat de mediul inconjurator, este bine sa luati masurile adecvate de precautie:
  • renuntati la fumat sau evitati compania fumatorilor;
  • aerisiti periodic incaperea in care stati si mai ales dormitorul si incercati sa umidificati aerul folosind recipiente cu apa, pe care le asezati pe calorifere.
  • evitati sa iesiti afara in momentul in care este mai multa poluare, respectiv aglomeratie ( mijloace de transport in comun, magazine etc). Daca vreti sa va plimbati si sa luati aer, alegeti o ora mai tarzie si un loc mai ferit de agitatie, de preferat in parc. Daca vreti sa scapti de tuse cu ajutorul remediilor natursite, iata un leac foarte eficient cu miere si ace de brad. Asteptam de la voi si alte metode de tratament!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare