Boli

#frisoane #frig #febra

Cum scapam de frisoane

Frisoanele sunt reactii normale de adaptare a organimului la temperaturile joase. Cand apar insa brusc sunt semnul unor boli infectioase si preced febra. Stresul, raceala, gripa, expunerea la frig sau infectiile virale cauzeaza aparitia frisoanelor. Dieta defectuoasa sau dezechilibrul de vitamine B cresc sensibilitatea corpului la frig. 
 

Ce sunt frisoanele
 

Frisoanele sunt contractii musculare involuntare, caracterizate prin tremuraturi ale corpului si clantanit de dinti. Frisoanele apar atunci cand suntem expusi la temperaturi foarte joase. Frisoanele sunt de obicei primele semnale pe care organismul ni le trimite atunci cand temperatura corpului se schimba.

Cand in organism de dezvolta o infectie, celulele albe transmit un mesaj catre centrul de temperatura al creierului. Pentru a evita imbolnavirea, creierul transmite mesaje catre corp. Vasele de sange se ingusteaza, temperatura corpului creste si astfel apar tremuraturile.

Prin tremurat, muschii corpului produc caldura, iar vasele de sange previn irosirea caldurii din corp. De cele mai multe aceste contractii musculare contribuie la aparitia febrei. Febra anunta de obicei inceputul unei infectii. Atunci cand experimentezi frisoane , pielea se simte mai rece, dar pe masura ce organismul incearca sa se incalzeasca, temperatura corpului creste. Cele mai multe frisoane nu dureaza mai mult de 15 minute inainte ca febra sa apara. 
 

Cauzele frisoanelor
 

Cauzele frisoanelor sunt variate. Aceastea pot aparea atunci cand organismul intra in contact cu temperaturi joase. Frisoanele reprezinta reactia organismului de a se incalzi atunci cand este expus la temperaturi joase. Frisoanele sunt insotite in aceste cazuri de tremuraturi, senzatia acuta de frig si paloare a tenului.

De cele mai multe ori insa, frisoanele sunt create de infectii virale sau bacteriale. In aceste cazuri frisoanele sunt insotite de febra. Printre infectiile care cauzeaza frisoane se numara racelile, gripa, sinuzita, malaria, gastroenterita, infectiile urinare, pneumonia sau meningita.

Frisoanele apar si in urma tratamentelor anticanceroase. in aceste cazuri, frisoanele apar dupa sedintele de chimioterapie. Frisoanele sunt cauzate si de afectiuni precum abcesul hepatic, pulmona sau renal, febra tifoida sau otita. Administrarea anumitor medicamente, terapia intravenoasa sau socul septic cauzeaza frisoane.
 

Cum scapi de frisoane
 

Frisoanele apar de obicei insotite si de alte simptome. Acest lucru inseamna ca poate fi mai mult decat o simpla senzatie de frig. De cele mai multe ori, frisoanele anunta instalarea febrei. In aceste cazuri este indicat sa tratezi febra pentru a scapa de frisoane.

Consuma multe lichide
. Atunci cand experimentezi frisoane, incearca sa bei mai multe lichide si sucuri naturale de fructe.

Imbraca-te mai gros. Cand ia frisoane, mai pune pe tine un pulovar, baga-te in pat si inveleste-te bine. In cateva minute te vei simti mai bine, iar corpul va incepe sa se incalzeaza.

Evita alcoolul. Din batrani se crede ca atunci cand ai frisoane este bine sa faci frectii cu alcool. Acest lucru este insa total contraindicat. Corpul tau se va raci si mai tare si te vei simti si mai rau. De asemenea, nu trebuie sa bei alcool ca sa te incalzesti. Frisoanele sunt de obicei simptome ale unei infectii din organism, iar in acest caz alcool va inrautati situatia.

Fa o baie fierbinte . Cand ai frisoane, umple cada cu apa cat mai calda si fa o baie de 20 - 30 de minute. De asemenea, este indicat sa iti freci corpul cu un burete. Foloseste lotiuni de corp cu uleiuri esentiale .

Aplica comprese calde la picioare. O modalitate de a scapa de frisoane este sa aplici comprese calde pe picioare. In acest fel corpul se va incalzi si vei evita si aparitia febrei.

Odihneste-te. Frisoanele pot aparea si atunci cand esti foarte obosit sau stresat. Incearca sa te realxezi si sa uiti de probleme. Bea un ceai cald si relaxant, inveleste-te intr-o patura calduroasa si relaxeaza-te.
 

Remedii naturiste pentru frisoane
 

Remediile naturiste preparate acasa ajuta la reducerea frisoanelor. Astfel, o cana cu apa fierbinte, lamaie si miere va face minuni. intr-o cana adauga o lingura de miere, sucul de la o lamaie si putin ghimbir ras. Adauga apa fierbinte si amesteca bine toate ingredientele. 

Daca frisoanele tale sunt insotite de infectii ale tractului urinar, bea cat mai multe lichide, in special suc de merisoare. Acesta va ajuta organismu lsa elimine toxinele din organism. Pentru a atenua frisoanele, fierbe frunze de salata verde, scurge zeama si las-o sa se raceasca. Aplica apoi comprese cu zeama pe zonele cu febra. Daca febra este prea mare, amesteca o jumatate de tinctura de gentiana intr-o cana cu ceai de menta. Bea cate o cana la fiecare 4 ore.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare