Boli

#sforait #sforai #somn #odihna #sinus #supraponderal #fumat

Cum sa tratezi sforaitul

Toata lumea sforaie la un moment dat, incepand de la copiii mici si adolescenti, pana la adulti si batrani. Sfaraitul are diverse cauze,  fie ca este vorba de varsta inaintata, de probleme ale sinusurilor sau  de pozitia de dormit. Totusi, partea buna este ca pentru oricine exista solutii.


Mai inainte de orice, descopera care sunt  motivele pentru care sforai .


Varsta. Pe masura ce inaintezi in varsta, gatul devine mai ingust, iar tonusul muscular al acestuia scade. Din acest motiv, apare sforaitul.


Sexul. Barbatii au gatul mai ingust decat femeile, ceea ce inseamna ca sunt mai predispusi sforaitului.


Probleme ale sinusurilor. Caile respiratorii blocate, chiar si partial,  duc la aparitia unui sforait puternic.


Pozitia de dormit. Persoanele care dorm pe spate au mai multe sanse sa sforaie, spre deosebire de cele care dorm pe burta sau pe o parte.


Supraponderalitatea. Tesutul gras si lipsa tonusului muscular sunt alte doua cauze ale sforaitului.


Consumul de tutun. Fumatorii sforaie mai mult si mai tare decat cei care nu fumeaza.


Cum sa tratezi sforaitul


In primul rand, daca esti fumator, ar fi bine sa renunti la tigari, sau macar sa reduci frecventa fumatului. De asemenea, daca ai depasit limita de greutate cu cateva kilograme bune, poti incerca sa slabesti, astfel incat sa ajungi la greutatea potrivita.


Totodata, in cazul in care te confrunti cu probleme ale sinusurilor, mergi la un medic orelist pentru a-ti aplica tratamentul necesar. In cazul in care ai sinuzita sau alte probleme asemanatoare, cateva sedinte de aerosoli pot rezolva problema. Daca totusi afectiunea este ceva mai grava, medicul iti poate recomanda un tratament pe baza de antibiotic.


Pana sa ajungi la doctor, poti incerca sa faci inhalatii care sa dreneze caile nazale. Da in clocot doi litri de apa si toarna 4 picaturi de ulei esential de menta, eucalipt sau pin. Acopera-ti capul cu un prosop si inspira pe nas aburul. Este recomandat sa faci acest mic tratament seara, cu o ora inainte de culcare.


De asemenea, incearca sa mentii un aer usor umed in camera in care te odihnesti. Daca nu vrei sa achizitionezi un umidificator, pune pe calorifer o cutie cu apa calda. Daca aparatul de incalzit (caloriferul)  este pornit,  se vor degaja aburi, iar umiditatea va fi relativ crescuta. Si in acest recipient poti adauga o picatura de ulei esential de menta.


Un truc bun pentru a stopa sforaitul este cantatul. Incearca sa canti cat mai des, cand esti in masina, in baie sau singur in casa pentru a creste tonusul si  controlul muschilor de la nivelul gatului. De asemenea, daca vei canta la un instrument muzical care necesita suflatul (fluier, nai etc), poti reduce semnificativ sforaitul.


In acelasi timp, exista diverse dispozitive dentare care din momentul in care sunt montate, largesc usor gatul, astfel incat persoana in cauza sa nu mai sforaie. De asemenea, aceleasi dispoziive exista si pentru marirea diametrului narilor, astfel incat fluxul de aer sa fie marit considerabil.


In ultima instanta, daca nu poti sa scapi de sforait prin metodele clasice, poti apela la chirurgie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare