Boli

#alunite #cancer de piele #arsuri solare #melanom

Cum sa-ti examinezi singur alunitele

Majoritatea alunitelor apar in general in primii 20 de ani din viata. Cu trecerea timpului, unele isi pot schimba forma si culoarea, pot deveni mai inchise sau dimpotriva se pot deschide foarte mult, fie in urma expunerii la soare, fie dupa un tratament pe baza de steroizi.

Orice om are alunite pe corp. Acestea pot sa apara pe piele in diverse forme, sa difere ca dimensiune sau culoare. Culoarea bruna a alunitelor este cauzata de melanina, o substanta pigmentara foarte inchisa prezenta in piele, care functioneaza si ca factor de protectie solara .

Anumite alunite se pot afla la originea unui anumit tip de cancer de piele , cunoscut sub numele de . Specialistii au observat ca arsurile solare pot creste riscul de care sunt prezente inca de la nastere se numesc nevi (nev sau naevus la singular). In momentul in care aceste alunite au mai mult de 10 cm in diametru pot prezenta un risc crescut de cancer de piele.

Alunitele cunoscute sub numele de alunite atipice sau alunite displastice sunt mai mari decat media – adesea mai mari decat diametrul unui creion – si au o forma neregulata. Culoarea acestora poate sa difere si in cele mai multe cazuri sunt ereditare.

Persoanele care au astfel de alunite atipice prezinta un risc crescut sa sufere de melanom . In aceasta situatie, persoana in cauza trebuie sa consulte periodic un medic dermatolog pentru a verifica daca s-au produs schimbari.
 

ABCD: alunitele la control!


Regula ABCD te poate ajuta sa-ti amintesti cum trebuie sa-ti examinezi corect alunitele:

  • A – asimetrie: cand jumatatea unei alunite nu seamana cu cealalta jumatate;
  • B – bordura (margine): cand marginile alunitei sunt neregulate sau imprecise;
  • C – culoare: cand culoarea nu este peste tot aceeasi;
  • D – diametru: cand o depaseste 6 mm.


Daca in urma examinarii potrivit regulii ABCD remarci o anumita schimbare in ceea ce priveste alunitele, este recomandat sa mergi la un consult dermatologic. Nu trebuie sa-ti fie teama deoarece in majoritatea cazurilor alunitele si alte mici pete de pe corp sunt de natura benigna adica necanceroasa, insa trebuie certificat de catre un dermatolog acest lucru.

Totusi, exista posibilitatea ca una dintre alunite sa fie o tumoare canceroasa. In consecinta, cel mai bine este sa-ti informezi medicul imediat ce observi o modificare in ceea ce priveste forma, culoarea sau marimea alunitei sau daca iti apar pe piele o pata sau un semn neobisnuite.

In general, persoanelor de varsta a treia le apar pe piele diverse pete inchise la culoare. Aceste pete maro, care seamana cu verucile (negii), si care apar pe fata sau pe piept sunt de cele mai multe ori keratoze seboreice.

Sursa foto : glamour.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului