Boli

#interventie chirurgicala #operatie

Cum sa te pregatesti pentru o interventie chirurgicala

Operatiile chirurgicale programate iti dau timp sa te pregatesti, sa te informezi asupra interventiei in sine, sa pui intrebari pentru a scapa de nelamuriri si eventual sa te obisnuiesti cu ideea ca suferi de o boala.


Inainte de orice trebuie sa il cunosti pe doctorul care va realiza operatia si sa discutati despre toate nelinistile tale, sa ii iti spuna exact care sunt riscurile si sa iti spuna ce ai de facut.


Iata cum te poti pregati pentru o operatie chirurgicala:


Spune medicului despre bolile si alergiile  tale


Inainte de orice interventie chirurgicala, pentru a stabili un diagnostic, primul pas este anamneza. Aceasta procedura consta in tot setul de intrebari pe care medicul le pune pacientului pentru a afla cat mai multe despre starea de sanatate. In cazul in care suferi sau ai suferit de boli ale plamanilor, diabet, tensiune arteriala , artrita sau orice alta afectiune este indicat sa ii spui medicului. De asemenea, nu uita sa mentionezi daca ai alergii la anumite medicamente sau daca tu ori alti membri ai familiei ati intampinat reactii adverse la anestezie.


Totodata, daca iei pastile de slabit , vitamine, energizante , antibiotice sau urmezi in prezent un tratament recomandat de un alt specialist, spune-i medicului si respecta indicatiile sale. Acesta iti va spune daca este in regula sa urmezi in continuare tratamentul respectiv sau daca trebuie sa renunti la el.



Renunta la fumat


Este foarte important sa-i spui medicului si ulterior anestezistului ca esti fumator. Fumatul mareste riscul de infectii si complicatii postoperatorii. Plamanii ajuta corpul tau sa elimine anestezia inhalata, iar daca functiile acestora nu sunt in stare foarte buna, lucrurile se pot complica.


Pentru ca plamanii sa elimine mai rapid anestezia, iar recuperarea sa fie facuta mai repede, renunta la fumat cu cel putin doua saptamani inainte de interventia chirurgicala.


Evita alcoolul


Alcoolul poate influenta in mod negativ desfasurarea interventiei chirurgicale, chiar si intr-o cantitate mica. Mai exact, alcoolul poate avea efecte neasteptate asupra anesteziei, poate provoca hemoragii sau poate dauna ficatului.
Renuntarea la alcool, macar o luna  inainte de interventia chirurgicala, te poate salva de la complicatiile postoperatorii.


Verifica-ti tensiunea arteriala


Chiar daca inainte de intrarea in operatie ti se va masura tensiunea, este indicat ca pe o perioada de o saptamana sa faci si tu acest lucru in fiecare zi. Mentioneaza-i toate rezultatele obtinute in aceste zile anestezistului pentru ca el se va ocupa de monitorizarea semnelor vitale in timpul operatiei.


Mai mult decat atat, daca in aceasta perioada observi valori anormale este bine sa vorbesti cu medicul pentru a-ti spune cum trebuie sa procedezi. Este foarte important sa iti mentii tensiunea sub control, mai ales inaintea operatiei. Daca tensiunea este mare, medicul anestezist va face anumite proceduri astfel incat sa o reduca, insa daca tensiunea este foarte mare, interventia chirurgicala poate fi amanata pana cand pacientul revine la o valoare constanta, deoarece reprezinta un risc prea mare pentru operatie.


Ai grija la greutatea corporala si mananca sanatos


Daca est supraponderal , esti mult mai predispus complicatiilor din timpul operatiilor, dar si celor postoperatorii. Inainte de operatie, incearca sa slabesti cateva kilograme si sa mananci cat mai sanatos. Renunta la dulciuri si alimente tip fast-food. De asemenea, inainte de interventie se va testa glicemia. Daca valorile glicemiei sunt prea mari, riscul de sangerare in timpul operatiei creste considerabil.


Fii activ


Ca si o alimentatie corecta, exercitiile fizice realizate cu cateva zile inaintea operatiei ajuta organismul sa se recupereze mai usor dupa interventia chirurgicala.


Un studiu realizat asupra unor cobai a scos la iveala faptul ca soarecii care au facut miscare fizica inaintea unei operatii au raspuns mai bine la operatie si s-au pus mai repede pe picioare spre deosebire de cei care nu au facut sport.


Nu manca si nu consuma lichide inainte de operatie


Anestezia poate provoca voma dupa operatie. Mai exact, anestezia are dezavantajul de a stopa reflexele care te impiedica sa vomiti. Din acest motiv, este bine sa respecti indicatii medicului in ceea ce priveste consumul de alimente si lichide preoperator.
 

Sursa foto : stvincenthospital.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare