Boli

#fumat #tutun #sanatate

Cum sa te lasi de fumat

La numai 48 de ore dupa ce ai fumat, sansele unui atac de cord sunt cu 10% mai mici, dupa 72 de ore tuburile bronhiale se vor relaxa si in numai doua saptamani circulatia sanguina se va imbunatati considerabil. Renuntarea la fumat atrage dupa sine foarte multe beneficii.

Iata cateva motive pentru care ar trebui sa renunti la fumat:

In primul rand este necesar sa renunti la tutun pentru ca starea ta de sanatate si de ce nu, starea de sanatate a apropiatilor tai sa fie mai buna. Fumul pe care cei dragi tie (frati, copii, prieteni, parinti etc) il inhaleaza atunci cand tu fumezi ii afecteaza deopotriva.

Bolile cronice de plamani, cancerul cavitatii bucale, leucemia mieloida acuta, cataracta si chiar afectiuni ale aparatului genital sunt doar cateva dintre “amprentele” pe care fumatul si le va pune in timp asupra ta.

Daca iti doresti ca in viitorul apropiat sa faci un copil, trebuie sa stii ca tutunul are un efect distrugator asupra aparatului reproducator, asupra fertilitatii si, mai ales, asupra sanatatii viitorului copil. Acesta se poate naste cu malformatii, probleme mentale sau cu afectiuni respiratorii grave.

De asemenea, fumatul imbatraneste, deoarece pateaza pielea si favorizeaza aparitia prematura a ridurilor.  Tutunul duce la deteriorarea celulelor epidermei si activeaza producerea unor enzime care distrug colagenul (proteina care ofera elasticitate pielii).

Cum sa te lasi de fumat

1. Inainte de orice, ai nevoie de vointa. Trebuie sa iti doresti sa renunti la fumat definitiv. Gandeste-te la toate motivele pentru care trebuie sa renunti la fumat si dovedeste-ti tie in primul rand ca stii sa iti infranezi poftele si sa spui NU.

2. Cere ajutorul prietenilor. Un lucru foarte important este sa ai si cativa prieteni nefumatori. Ei vor fi langa tine si te vor ajuta sa faci fata tentatiilor atunci cand vei simti ca iti este pofta de o tigara. De asemenea, roaga-i pe acestia sa nu mai frecventati restaurantele si barurile in care se fumeaza.

3. Ocupa-ti timpul si gaseste-ti un hobby. Incearca orice care iti va lua gandul de la tutun. Apuca-te de fotografiat, de sport sau de citit. Totodata, atunci cand ai timp liber, si din instinct iti vine sa fumezi, rontaie ceva de mancare (un morcov sau niste fructe).

4. Incearca plasturii antifumat.  Pe langa multa vointa si sustinere, plasturii impotriva fumatului iti pot fi utili. Acestia contin 10 mg de nicotina fiecare, se aplica pe piele dimineata si se tin 16 ore, timp de 3 saptamani.

5. Guma antifumat. In afara de plasturi, mai exista si guma cu nicotina, care are rolul de a impiedica pofta de a fuma, prin reducerea efectelor intampinate atunci cand incerci sa renunti la tutun.

6. Tine-ti mainile ocupate. Fumatul indelung formeaza reflexe, mai ales acela de a duce mana la gura. Pentru a evita acest lucru si, evident, pentru a evita sa iti amintesti ca ai vrea sa fumezi, tine-ti mainile ocupate. Gaseste un joc, o minge atistres sau telefonul mobil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare