Boli

#capuse #boli #infectii

Cum sa te aperi de capuse

Capusele sunt insecte minuscule care transmit boli grave. Aceste insecte se adapostesc in iarba, tufisuri si copaci. Atunci cand mergi in excursii, drumetii sau la picnic ai grija sa nu te intorci acasa cu cateva muscaturi de capusa . Inspecteaza cu grija animalele de companie si copiii de fiecare data cand se intorc de la joaca.
 

Ce sunt capusele
 

Capusele sunt insecte mici, care fac parte din aceeasi familie de animale ca si paianjenii si se hranesc cu sange. In lume exista peste 800 de specii, insa doar doua familii de capuse transmit oamenilor boli si infectii. De obicei, femela este cea care cauzeaza cele mai multe muscatori, masculul murind dupa imperechere. Capusele nu sar si nici nu zboara.

Traiesc agatate de firele de iarba si sunt usor de transferat de la animale la om. De obicei se tarasc pana gasesc o gazda unde se pot hrani cu sange. Chiar daca capusele mor daca nu se hranesc cu sange, exista si specii de capuse care pot supravietui chiar si un an fara a se hrani.

Capusele se ataseaza de un organism si se hranesc cu sangele acestuia de la cateva ore, pana la cateva zile. Transmiterea de boli se face de obicei la sfarsitul "mesei", atunci cand capusa este plina de sange. Astfel, transmiterea de boli poate aparea dupa cateva ore. Unele specii de capuse se hranesc insa cu mai putin sange, iar transmiterea de boli se face doar in cateva minute. Muscatura capuselor poate fi foarte dureroasa.
 

Care sunt simptomele muscaturii de capusa
 

De cele mai multe ori, persoanel muscate de capusa nu simt acest lucru. Unele capuse sunt atat de mici, incat nu pot fi imediat detectate. Simptomele unei muscaturi de capusa apar numai dupa ce capusa s-a umplut de sange si cade de pe zona de unde a muscat. Roseata, mancarimile si arsurile sunt simptomele imediate ale muscaturii de capusa. Tot dupa ce capusa se dezlipeste de piele apar si dureri intense.

Simptomele grave care pot aparea dupa o muscatura de capusa semnifica ca aceasta a transmis o anumita boala sau infectie. Printre aceste simptome se numara simptome similare racelii, febra, amorteala, mancarime, dureri si umflaturi ale incheiturilor, palpitatii, greata si voma. In cazuri foarte grave, muscatura de capusa poate produse si paralizie. Persoanele care prezinta aceste simptome trebuie sa mearga de urgenta la medicul specialist.
 

Cum sa te feresti de capuse
 

Infestarea cu capuse este raspandita si in zonele urbane, unde animalele de companie, in special cainii, aduc acasa aceste insecte. Chiar si copiii care se joaca in parcuri sau in curti pot lua capuse. Iata ce poti face pentru a preveni aparitia capuselor in locuinta ta:

  • inspecteaza atent copiii atunci cand se intorc de la joaca
  • dupa o drumetie, spala imediat, cu apa fierbinte, hainele si celelalte obiecte care pot fi spalate pe care le-ai folosit s-au au intrat in contact direct cu iarba
  • daca ai curte, nu lasa iarba sa creasca prea mult
  • poarta haine potrivite atunci cand mergi in excursii
  • poarta pantaloni lungi pe care sa il bagi in adidasi
  • leaga-ti parul in coada
  • controleaza atent animalele de companie daca au capuse
  • nu depozita lemnele de foc langa casa
  • nu sta direct pe iarba atunci cand mergi la un picnic
  • evita zonele cu multa iarba si tufisuri
  • poarta haine colorate , astfel incat sa detectezi imediat o capusa
  • foloseste insecticide pentru iarba si vegetatia din curte.

 

Ce faci cand gasesti o capusa
 

Nu intra in panica daca gasesti o capusa pe animalul sau copilul tau atunci cand se intorc de la joaca. Iata ce trebuie sa faci atunci cand gasesti o capusa:

  • nu atinge capusa cu mainile goale. Foloseste o manusa sau un servetel
  • indeparteaza capusa cu o penseta
  • nu omori capusa, ci depoziteaz-o intr-o punga pe care o sigilezi si o arunci la gunoi
  • dupa ce ai indepartat capusa, spala bine zona respectiva cu apa si sapun si aplica o solutie antiseptica
  • suna medicul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare