Boli

#gripa porcina #gripa #virus #infectie #boala #medicament

Cum sa previi gripa porcina de tip A (H1N1)

Virusul gripei porcine da in prezent fiori lumii intregi, inclusiv romanilor. Gripa porcina A H1N1 a atins cotele pandemiei si face mii de victime. Pentru ca este o noua tulpina de gripa, in jurul acestei boli raman multe necunoscute. De aceea, in acest moment cea mai buna metoda de tratament ramane: prevenirea.

Cum stii ca suferi de gripa A ?

Potrivit autoritatilor de sanatate publica, o persoana care sufera de gripa porcina prezinta un sindrom respirator acut cu un inceput brutal, manifestat prin febra mai mare de 38 grade C, oboseala accentuata, tuse puternica. De asemenea, bolnavul mai poate acuza dureri in gat, rinoree ( secretii nazale ), durere de cap, tulburari digestive (diaree, greata si varsaturi).

Din pacate, boala se poate acutiza, iar simptomele persistente se pot agrava, chiar daca se urmeaza un tratament medical : pusee de febra, dificultate mare de a respira, dureri toracice . In aceasta situatie, boala nu trebuie deloc neglijata pentru ca riscul aparitiei complicatiilor este foarte mare: pneumonie, miocardita (inflamarea miocardului – perete muscular al inimii), meningo-encefalita (inflamarea simultana a meningelui si a encefalului in creier).

Cat timp ramane virusul in corp?

Gripa A, la fel ca si alte forme de gripa, este o afectiune extrem de contagioasa. Autoritatile publice prevad un numar extrem de mare de viitoare imbolnaviri: un sfert din populatia lumii ar putea fi infectata pana la finalul acestui an.

Pentru a evita infectarea, trebuie sa stii ca perioada de incubatie (durata de timp dintre contaminare si aparitia primelor simptome) ar putea dura pana la sapte zile. O persoana purtatoare de virusul gripei porcine poate fi contaminata cu cinci zile inainte de aparitia simptomelor. Dupa disparitia simptomelor virusul ramane in corp inca 48 de ore. In general, gripa porcina A H1N1 poate dura intre 5-8 zile.

Cand este necesar sa contactezi medicul?

Daca te doare foarte tare capul, ai febra mare si te simti extrem de obosit este foarte posibil sa prezinti simptomele de gripa. Primul lucru pe care autoritatile de sanatate il recomanda sa-l faci este sa te izolezi in casa: nu mergi la serviciu sau la scoala pentru ca risti sa transmiti boala altor persoane.

Daca insa constati ca febra si celelalte semne generale de gripa (tulburari respiratorii, dureri ale toracelui etc) se acutizeaza, atunci este necesar sa soliciti ajutor medical. De asemenea, daca febra persista mai mult de trei zile, este recomandat sa consulti de urgenta doctorul.

Atentie la medicamente!

Medicamentele clasice recunsocute pentru lupta impotriva gripei precum paracetamolul, ibuprofenul si aspirina, iti pot face mai mult rau decat bine. Asadar, specialistii recomanda sa eviti administrarea acidului acetilsalicilic (aspirina) deoarece poate creste riscul aparitiei sindromului Reyes (maladie care afecteaza ficatul si creierul). De asemenea, inainte de a lua antivirale puternice este indicat sa consulti medicul.

Cum sa te feresti de gripa porcina?

Daca nu te simti bine si prezinti simptome de gripa, tuse, febra, dureri in gat si de cap, cel mai bine este sa-ti iei cateva zile libere, in care sa stai acasa, izolat. Transmiterea virusului se face pe cale aeriana, virusul propagandu-se cu usurinta in special in mediul colectiv. Daca esti fortat de imprejurari sa iesi din casa, este indicat sa porti o masca in zona gurii.

De asemenea, spalarea mainilor in mod regulat cu un sapun si apa calda si acoperirea gurii si a nasului in caz de tuse sunt masuri obligatorii. Dupa ce ti-ai sters nasul, arunca batista de unica folosinta la cos si spala-te pe maini. O alta masura de prevenire simpla si eficienta este aerisirea periodica a incaperii in care locuiesti sau lucrezi.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare