Boli

#cancer #cancer ovarian #prevenire cancer

Cum sa previi cancerul ovarian

Cancerul ovarian apare atunci cand celulele din epiteliul sau stroma ovariana incep sa se divida haotic. Cancerul ovarian are o rata mare de mortalitate deoarece este o boala foarte agresiva si se raspandeste rapid.

Desi cancerul ovarian apare de cele mai multe ori in cazul femeilor trecute de 50 de ani, in ultima perioada s-au inregistrat cazuri de cancer si in cazul unor femei mai tinere.

In general, cele mai expuse femei sunt acelea care fumeaza, care au un stil de viata dezordonat, care nu au nascut nici macar un copil si care au un regim alimentar nesanatos.


Printre cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian se numara:

 

  • distensie abdominala;
  • sangerari post-menopauzale;
  • urinari frecvente;
  • dureri abdominale ;
  • pierderea apetitului alimentar;
  • sangerari anale;
  • balonare.


Invata sa previi cancerul ovarian printr-o serie de metode foarte simple:


1. Ia pilule contraceptive


Foarte multi medici ginecologi recomanda femeilor adulte sa urmeze un tratament pe baza de anticonceptionale , pe o perioada de cel putin 5 ani.

Pilulele anticonceptionale nu mai sunt recomandate doar pentru prevenirea sarcinilor nedorite, ci si pentru reglarea nivelului de hormoni (estrogeni si progesteron). Partea buna este ca efectul protector al acestor pilule se mentine pana la cativa ani dupa intreruperea tratamentului.

Cu ajutorul pilulelor contraceptive, riscul de cancer ovarian poate fi redus si in cazul femeilor cu antecedente familiale patologice.


2. Adopta un stil alimentar sanatos


Daca obisnuiesti sa consumi multe fibre si limitezi mesele bazate pe carne, grasimi si alcool, esti pe drumul cel bun. Daca in schimb mananci multe alimente procesate, dulciuri si produse fast-food, riscul cancer ovarian creste pe fiecare zi care trece.


3. Ramai insarcinata


Studiile au demonstrat ca femeile care au nascut cel putin o data sunt mai protejate impotriva cancerului ovarian. Acest lucru este valabil in special pentru femeile care nasc inainte de a implini 30 de ani. De asemenea, femeile care alapteaza dupa nastere pot reduce riscul de cancer ovarian cu 60%.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului