Boli

#sanatate #durere #unghii

Cum sa ingrijesti unghiile incarnate

Unghiile crescute in carne reprezinta o problema cu care majoritatea persoanelor s-au confruntat cel putin o data. Fie ca este vorba de o taiere incorecta a unghiilor, fie ca unghiile au forma de asa natura incat se infing direct in tesuturile moi din jur, situatia este cat se poate de neplacuta si  dureroasa.

 

Daca pentru inceput problema nu pare a fi chiar foarte grava si se poate rezolva cu un cleste si cu cateva clipe de durere, este bine sa stii ca o astfel de situatie poate degenera intr-o infectie care vine insotita de dureri insuportabile, puroi, umflarea degetului afectat si imposibilitatea de a purta anumite incaltari.

Persoanele care sufera de diabet, care poarta incaltaminte fixa sau stramta, cele care sunt supraponderale si cele care au unghiile foarte groase sau curbate in interior, sunt mai predispuse la aparitia acestei probleme.

Cum sa ingrijesti unghiile crescute in carne

Cand te confrunti cu o astfel de problema, trebuie sa acorzi o atentie mai mare igienei  astfel ca atunci cand te pregatesti sa iti tai unghiile, este indicat sa urmezi cativa pasi simpli:

Inmoaie picioarele in apa calda cu putin sapun lichid si eventual putin ulei esential cu efect dezinfectant (de exemplu: ulei esential de arbore de ceai sau ulei esential de ienupar, eucalipt sau trandafir)  sau unul cu efect antiinflamator (uleiul esential de lavanda, menta). In acest fel unghia se va inmuia, iar coltul va fi mai elastic si mai usor de scos.

Dezinfecteaza fiecare unghie in parte cu putin spirt. Te poti sterge cu putina vata sau poti pulveriza alcool  medicinal.. Oricare ar fi procedura, dezinfectarea este un pas obligatoriu inainte de a-ti face pedichiura. Lasa apoi zona sa se usuce in aer liber (maximum 1 minut).

Dezinfecteaza toate instrumentele cu care urmeaza sa lucrezi. Ia o discheta demachianta, umezeste-o cu alcool medicinal si sterge fiecare ustensila in parte. In acest fel, eviti sa agravezi o problema deja existenta. Dezinfectarea ustensilelor trebuie sa se faca si dupa terminarea pedichiurii.

Foloseste o forfecuta speciala, nu o unghiera.Pentru colturile incarnate, cel mai bine este sa folosesti forfecuta de unghii. Aceasta patrunde cu usurinta in locurile inguste, iar varfurile sale ascutite vor scoate mai rapid colturile intrate in piele.

Bandeajeaza degetul cu un pansament steril. Dupa ce coltul a fost scos, dezinfecteaza imediat zona cu spirt sau betadina. Daca ai posibilitatea, bandajeaza-ti degetul cu o bucata de pansament steril inmuiat intr-un dezinfectant si tine-l asa cel putin doua ore.

De retinut:

Unghiile incarnate reprezinta o problema care poate aduce complicatii, creand probleme mai grave precum ulceratii la nivelul piciorului sau raspandirea infectiei in sange.

Cei care sufera de aceasta problema de multa vreme si nu se vindeca, trebuie sa mearga cat mai repede la un medic dermatolog. Mai nou, exista o metoda de tratare si prevenire a unghiei incarnate care consta in aplicarea pe unghie a unor fire subtiri de metal care corecteaza directia de cresterea a unghiei. Problema este astfel definitiv rezolvata.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului