Boli

# evitare astenie de toamna #astenie de toamna #astenie

Cum sa eviti astenia de toamna

Multe persoane se simt putin triste la sfarsitul verii si in perspectiva unui lung sezon rece, cu zile scurte si putin soare. Si, desi este total normal să te simti putin melancolic, unii oameni se simt chiar deprimați. Aceasta tulburare sezoniera, cunoscuta si sub denumirea de astenie de toamna, este un tip de depresie care apare in anumite perioade ale anului - de obicei la venirea sezonului rece.

 

Simptomele sunt similare cu cele ale altor tipuri de depresie: lipsa de energie, letargia, iritabilitatea si pierderea interesului pentru lucrurile care odata iti faceau placere. De asemenea, in cazul multor persoane, tinde sa creasca si pofta de mancare, ceea ce le face sa se ingrase, dar si sa doarma mai mult.

Daca resimti deja oricare dintre aceste simptome sau iti suna cunoscute de anul trecut, exista cativa pasi pe care ii poti face pentru a preveni aparitia sau agravarea asteniei de toamna si pentru a te simti mai dinamic in acest nou sezon.

Mult sport

Ai putea crede ca ultimul lucru de care ai nevoie atunci cand te simti melancolic si nemotivat este sa faci sport. Totusi, daca gasesti vointa necesara pentru a face putina miscare, exista cateva beneficii majore. Exercitiile fizice nu numai ca te ajuta sa iti imbunatatesti sanatatea fizica si sa reduci riscurile pentru o serie de boli cronice, dar s-au dovedit a fi un adevarat stimulator al bunei dispozitii. Oxigenul suplimentar care este pompat in creier in timpul exercitiilor fizice te poate face, de asemenea, sa te simti mai dinamic si mai binedispus. In plus, cine nu s-ar simti mai bine cand vede cateva schimbari pozitive in oglinda?

Relaxarea e importanta

Chiar daca vara a trecut, asta nu inseamna ca nu o poti prelungi, facand unele mici schimbari in stilul tau de viata. Daca ti-ai petrecut zilele insorite relaxandu-te in parcuri sau in  hamace, de ce nu pastrezi aceste bune obiceiuri? Chiar daca este mai frig, o plimbare alerta in aer liber poate face minuni pentru starea ta de spirit. Acasa, iti poti face un colt de relaxare care poate avea chiar si un hamac. Important este sa iti faci timp pentru activitatile care te relaxeaza si iti dau energie pozitiva.

Socializeaza, dar cu grija

In contextul pandemiei de COVID-19, socializarea a devenit problematica, dar asta nu inseamna ca nu poti sa o faci la telefon sau prin apeluri video. Este esential ca atunci cand te simti deprimat sa nu incetezi comunicarea cu cei dragi, chiar daca este la telefon. Suna-ti prietenii, familia, petrece timp cu cei dragi, in respectul regulilor de igiena si distantare sociala, dar nu te izola emotional.

Terapia cu lumina

Terapia cu lumina s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru depresia asociata cu trecerea la sezonul rece, deoarece reuseste sa pacaleasca organismul, facandu-l sa creada ca zilele sunt mai lungi si mai luminoase decat sunt cu adevarat. Nu este o terapie costisitoare si poate fi practicata la tine acasa. Tot ce trebuie sa faci este sa folosesti o lampa speciala cu cu o lumina stralucitoare, dimineata, timp de cel putin 30 de minute, pentru a imita un rasarit de soare. Iti poti intreba medicul de familie despre acest tip de tratament. De asemenea, este important sa profiti de zilele care sunt insorite, chiar daca nu sunt multe, si sa iti petreci cat de mult timp in aer liber, pentru a te bucura de beneficiile luminii naturale.

Astenia de toamna este o problema cu care se confrunta in tacere multe persoane care nu inteleg intotdeauna ce pot face pentru a contracara simptomele sale. Urmand sfaturile de mai sus, vei putea evita sau trece mai usor peste aceasta tulburare sezoniera.

Credit foto: Unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare