Boli

#microunde #plastic #bisfenol a #bucatarie

Cum sa elimini plasticul din bucatarie

Recipientele din plastic in care incalzesti mancarea la cuptorul cu microunde, ustentilele cu care amesteci in mancare sau cu care desfasori alte activitati in bucatarie au in componenta lor o substanta chimica toxica numita bisfenol A ( BPA )  care atunci cand intra in contact cu caldura se topeste, ajunge in alimente si apoi in organismul nostru.


Printre efectele nocive ale BPA se numara:

  • Marirea prostatei si scaderea cantitatii de lichid seminal;
  • Stimularea celulelor canceroase de la nivelul celulelor canceroase;
  • Slabirea sistemului imunitar;
  • Cresterea riscului obezitatii;
  • Scaderea puterii de invatare si concentrare.


Medicii sustin ca toate recipientele de plastic, chiar si cele care nu au in compozitia lor BPA trebuie eliminate rapid din bucatarie deoarece la topire si acestea elibereaza in mancare anumite substante nesanatoase. Iata cateva modalitati de a face acest lucru


Renunta la tacamurile si accesoriile de plastic


Lingurile, paletele, palniile si strecuratorile de plastic trebuie inlocuite cu alte produse fabricate din lemn sau metal. Cel mai recomandate cunt cele din lemn, mai ales in cazul obiectelor pe care le folosesti la mancarea fierbinte.


Incalzeste in farfurii


Daca obisnuiesti sa incalzesti mancarea la cuptorul cu microunde in recipiente speciale din plastic, ar fi bine sa optezi mai degraba pentru clasicele farfurii. Atata vreme cat nu au marginile metalice, farfuriile din portelan sau chiar lut, sunt perfect sanatoase si sigure pentru organismul tau. Ele nu elibereaza niciun fel de substanta si pot fi utilizate fara probleme.


Renunta la obiectele de unica folosinta


Chiar daca este mult mai la indemana sa folosesti farfurii, pahare sau tacamuri de unica folosinta, ar fi bine sa renunti definitiv la aceste produse. Acestea sunt foarte periculoase mai ales cand din ele se consuma cafea, ceai, lapte sau alte bauturi fierbinti. Cele mai sigure sunt paharele de sticla si canile clasice.


Utilizeaza pungile din materiale textile


Chiar daca pungile de plastic sunt mult mai practice, ar fi bine totusi sa pastrezi alimentele (boabele de fasole, frunzele uscate de ceai etc) in pungi din material textil sau hartie. Din cauza caldurii, pungile de plastic pot elibera si ele substante toxice si mai mult decat atat ele polueaza si prea putine dintre acestea sunt cu adevarat biodegradabile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare