Boli

#vaccinare #vitamine #imunizare #sistem imunitar #organism #imunitate #raceala

Cum sa crestem imunitatea organismului

In fata unei agresiuni de orice natura, organismul se mobilizeaza pentru a se apara. Aceasta reactie este practic modalitatea prin care se manifesta sistemul imunitar, pentru a face fata agentilor patogeni susceptibili de provocarea bolilor. De ce sunt declansate astfel de reactii?

 

Virusii, bacteriile, parazitii, celulele canceroase, anumite otravuri intra in contact cu corpul tau pe diferite cai. Prezenta lor in interiorul organismului este daunatoare deoarece pot declansa boli infectioase. Alergiile sau febra sunt manifestari ale sistemului imunitar, pentru a face fata agentilor patogeni susceptibili de provocarea bolilor.

Cauzele scaderii imunitatii

Imunitatea este afectata de un numar mare de factori. Stresul diminueaza raspunsul imunitar al organismului la agenti patogeni. Persoanele care sunt in stadiul de epuizare cronica, care nu au timp pentru ele insele, care nu isi rezerva momente de placere sau timp liber isi slabesc organismul. O echipa de cercetatori americani a descoperit ca persoanele stresate se vindeca mai greu de anumite boli decat cele relaxate.

Insomnia slabeste rezistenta organismului. Este una dintre cele mai intalnite tulburari de sanatate, mai des intalnita in cazul femeilor. Din cauza privarii de somn, corpul nu mai produce celulele necesare sistemului imunitar pentr a face fata infectiilor.

Calitatea alimentelor este de asemenea un factor important care afecteaza rezervele si rezistenta. O alimentatie bogata in legume, fructe, lactate si cereale integrale te va ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar. Opteaza pentru salate de legume care sa contina ceapa sau usturoi (stimulatoare ale glandelor suprarenale) pentru ca au efect antibiotic.

De asemenea, anumite medicamente afecteaza imunitatea organismului . Administrarea repetata de antibiotice, antiinflamatoarele steroidiene si chimioterapia inhiba sistemul imunitar.

Expunerea indelungata la substante toxice (poluare atmosferica, mediu de lucru toxic, diversi solvanti, metale grele) este un alt factor care afecteaza capacitatea corpului de a se detoxifica, regenera si revitaliza. Consumul mare de zahar – sub toate formele sale, incluzand mierea si siropul – blocheaza raspunsul imunitar.

Toti acesti factori diminueaza rezervele corpului si capacitatea de a rezista in caz de stres intens. O persoana a carei imunitate este scazuta va suferi infectii frecvente: raceala, sinuzita, infectii urinare, infectii vaginale , infectii ale ochilor, plagi care se infecteaza usor si refac greu, gingii care sangereaza, ciuperci, eruptii ale pielii mai frecvente ca de obicei (la persoanele care fac herpes sau afte)

Imunizarea naturala

Primul mecanism de aparare al organismului este imunitatea innascuta sau naturala, protectie data de piele si mucoase, aciditate gastrica sau lacrimi. Celulele fagocitare, macrofagele si neutrofilele, prezente in aproape toate lichidele si fluidele organismului (exceptand urina, transpiratia si umoarea apoasa), sunt veritabili aparatori caci inghit microbii, ii ucid dupa care ii digera. Imunitatea naturala insa nu este suficienta pentru a lupta cu microbii, pentru ca acestia detin capacitatea de a se transforma.

Imunizarea artificiala

Obtinerea imunitatii organismului se poate face si prin alte mijloace: vaccinare, administrare de vitamine, homeopatie etc.

Vitamine

Vitaminele permit celulelor corpului posibilitatea de a se apara impotriva germenilor. Vitamina C este una dintre cele mai cunsocute si utilizate pastile din lume, deoarece este un antioxidant foarte important pentru mentinerea sanatatii organismului. Pentru ca organismul uman nu poate face rezerve de vitamina C si nu o poate retine in corp mai mult de cateva ore, s-a creat Cetebe C Immunity Plus, care se gaseste in farmacii la un pret de referinta de 30 lei.

Acest supliment se bazeaza pe o tehnologie revolutionara sub forma de capsule cu eliberare prelungita, special concepute pentru a elibera lent vitamina C impreuna cu zincul timp de 8 - 12 ore.

Zincul este un microelement cu proprietati antioxidante si are rol important deoarece activeaza sistemul imunitar, stimuleaza procesul de asimilare a unor vitamine, stimuleaza activitatea neuronala si ajuta la buna functionare a creierului. Zincul este esential pentru regenerare, ajutand totodata la formarea de noi celule si tesuturi. Ca si vitamina C, zincul are deci un efect antioxidant.

Homeopatie

Homeopatia este o terapie blanda care se bazeaza pe substantele naturale obtinute din natura, pentru a stimula sistemul de aparare al organismului. Pentru ca fiecare persoana este diferita din punct de vedere genetic, tratamentul homeopatic este diferentiat.

S-au creat foarte multe medicamente pe baza de plante sau substante minerale care au rolul de a stimula sistemul imunitar. Acestea impiedica contactarea virusilor sau favorizeaza o vindecare mai rapida in cazul in care infectia s-a produs.

Pentru a nu contracara actiunea tratamentului homeopatic, este indicat ca medicamentele sa se administreze cu 20 de minute inainte de masa si fara a se fi consumat inainte menta (bomboane, ceai etc) sau a se fi folosit produse pentru intretinerea dintilor pe baza de menta.

Masaj cu uleiuri esentiale

Terapia cu uleiuri esentiale se bazeaza pe efectele lor benefice pentru sanatate: antibacterian, antiviral, antiinflamator, antispasmotic, antistres, antioxidant si indeosebi de crestere a imunitatii organismului.

Pentru o actiune mai puternica uleiul trebuie sa interactioneze cu corpul. Uleiul de anason este un bun stimulent al imunitatii, astfel ajuta corpul se se apere impotriva bacteriilor, a virusurilor, a ciupercilor. Puterea uleiurilor este atat de mare, incat nu se utilizeaza direct pe piele, pentru ca multe dintre ele pot provoca arsuri. Se dilueaza in uleiuri vegetale ca acelea din migdale dulci, susan, alune.

Uleiul esential de coriandru este un stimulent recomandat in astenie, oboseala generala, pentru intarirea sistemului imunitar . Folosirea in cura interna se face numai la recomandarea medicului si sub supraveghere medicala stricta. Se gaseste in farmacii si in plafar la pretul de referinta 10 lei.

Gingii sanatoase

Legatura dintre sanatatea dentara si starea generala de bine a organismului a devenit din ce in ce mai stransa. Bolile parodontale (gingivita in special) au la origine nasterile premature, afectiuni cardiovasculare si o imunitate scazuta. Inca nu s-a stabilit cu certitudine cauza aparitiei acestor tulburari de sanatate, insa se pare ca invadarea excesiva cu bacterii a cavitatii bucale implica riscuri mari pentru organism.

Astfel, este foarte important sa va pastrati gingiile sanatoase. Periajul dintilor in fiecare zi si detratrajul anual va ajuta sa indepartati placa bacteriana care se depune sub forma tartrului, principalul suport de bacterii. De asemenea, germenii ascunsi in parul periutei de dinti sunt adesea cauza racelilor, a bronsitelor sau a anginelor recidivante.

Plimbare in aer liber

Daca vrei sa treci de iarna aceasta cu un organism sanatos, o plimbare prin gradina sau prin parc in fiecare zi este benefica. Iti vei lua astfel sursa de energie de care are nevoie organismul pentru a putea functiona in parametrii normali. Oxigenul asociat cu ionii negativi regasiti in natura favorizeaza oxigenarea tesuturilor si lupta impotriva stresului.

Efectele antioxidante ale ionilor negativi fortifica mucoasa respiratorie si stimuleaza apararea imunitara. Nu degeaba sunt denumiti „vitaminele aerului”. Acesti ioni negativi se gasesc cu precadere in padure (vegetatia absoarbe gazul carbonic si respinge oxigenul ionizat), dar mai ales la munte, la malul marii sau langa o sursa naturala de apa (rau, izvor etc).

Vaccinarea

Vaccinurile sunt importante pentru a preveni diferite boli care pot slabi organismul. Vaccinarea este o metoda de imunizare activa profilactica (de prevenire). Persoana vaccinata este protejata fata de boala si consecintele acesteia, calitatea vietii ii este imbunatatita, forma clinica este mai usoara si cel mai important se previne decesul prematur.

Totusi, preparatele vaccinale nu sunt intotdeauna eficiente sau lipsite de riscuri. Majoritatea vaccinurilor (antigripal, impotriva difteriei, hepatitei, rujeolei, tetanosului etc) fac parte din categoria celor care actioneaza prin activarea mecanismelor imunitatii umorale (producere de anticorpi).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare